Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Осъдиха поетеса за плагиатство

Мария Димитрова пуснала в своя книга стихове на Дамян Дамянов и Блага Димитрова

Осъдената за плагиатство Мария Димитрова. Снимка: Монитор - Осъдиха поетеса за плагиатство

Осъдената за плагиатство Мария Димитрова. Снимка: Монитор

Дори в България, където кражбите на интелектуална собственост са ежедневие, понякога плагиатството се наказва. Поетесата Мария Димитрова е била осъдена с условна присъда от Бургаския районен съд, след като тя се е признала за виновна, че е представила чужди стихотворения като свои, предава „Монитор“.

Обект на делото била книгата „Нежна стихия“, издадена в луксозно издание от издателство „Божич“ и служила като гаранция, че Димитрова ще бъде приета в Съюза на свободните писатели – така я уверявал поне тогавашният му председател Стоян Георгиев. Около стихосбирката обаче имало една немаловажна подробност – много от стиховете в него изобщо не били на мнимата авторка, а на други поети, и то някои доста известни.

Блага Димитрова, Давид Овадия, Дамян Дамянов, Христина Комаревска – части от творчеството на всеки от тях, а и от това на редица местни творци, влезли в „Нежна стихия“. Поети от региона обаче бързо разпознали своите неща в книгата и алармирали в социалните мрежи и в прокуратурата. Така се стигнало и до делото за плагиатство.

Към него са били приложени тетрадки с ръкописно написани стихотворения – сред тях все пак и авторски на Мария Димитрова. За останалите, които тя представила като свои, не е искано съгласие на носителите на авторските права. Сред веществените доказателства са били стихосбирките „Мълчалива любов” на Давид Овадия, „Болка” на Блага Димитрова, „Душа назаем” на Христина Комаревска – с бележки в тях, изписани от авторката.

Представлявана от служебен адвокат, в крайна сметка Мария Димитрова се споразумяла с прокуратурата и избегнала затвора – останала с условна присъда от осем месеца, с наложена глоба от 300 лева и с ангажимента да заплати разноските по делото – 630 лева. Иззетите 45 броя издания на плагиатската стихосбирка „Нежна стихия” пък са били унищожени.

Самото издателство „Божич“, чиито редактори уж не са разпознали чуждите стихотворения, не е понесло никаква санкция. По думите на Весела Йосифова, една от потърпевшите авторки, която оглави интернет обществото „Творци срещу плагиатството”, цитирана от ежедневника, издателката г-жа Божкова накарала Мария Димитрова да подпише декларация за изключителна отговорност – и така се избавила от всякакви последствия.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg