Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Осъдиха шотландец, научил куче да прави нацистки поздрав

Причината, според собственичката на мопса, е специфичното чувство за хумор на приятеля ѝ

„Обяснението, че видеото е хумористично, не е вълшебна пръчица, която ще го оправдае. Този съд ще вземе предвид свободата на изразяване. Но правото на свобода на изразяване върви заедно с отговорността“, твърди шериф О'Карол. Снимка: Стопкадър - Осъдиха шотландец, научил куче да прави нацистки поздрав

„Обяснението, че видеото е хумористично, не е вълшебна пръчица, която ще го оправдае. Този съд ще вземе предвид свободата на изразяване. Но правото на свобода на изразяване върви заедно с отговорността“, твърди шериф О'Карол. Снимка: Стопкадър

Шотландeц, научил мопса на приятелката си да изпъва лапа в нацистки поздрав, бе признат за виновен в престъпление от омраза, съобщава изданието „Метро“.

През април 2016-а 30-годишният Марк Мийчан качил в YouTube видео, в което мопсът на име Буда вдига дясната си предна лапа при команда „Зиг хайл!“ и „Газ за евреите“. Преди да бъде изтрит, клипът е гледан над 3 милиона пъти. Мийчан твърди, че е заснел видеото, за да подразни приятелката си.

Според приятелката на Мийчан, той е „либерален, толерантен и никога не е оскърбявал евреи“. Пред съда тя добавила, че без съмнение клипът е „пример за неговото специфично чувство за хумор“. За Мийчан се е застъпил и известният израелски комик Давид Бадиел, както и крайнодесният активист Томи Робинсън.

Шериф Дерек О’Каръл е обвинил Мийчам в расизъм и антисемитизъм заради осигуряването на публичен достъп до записа. Той отбелязва, че Мийчан „очевидно е умен човек и добре е осъзнавал, че това видео е оскърбително, защото то наистина е такова“.

Според адвоката на шотландеца не съществуват доказателства, че неговият подзащитен е имал намерение „да разгневи или уплаши хората, а не само да подразни приятелката си“.

Пред съда О’Карол заявява, че не вярва Мийчан да е направил видеото, което според него е антисемитско по характер, само за да ядоса приятелката. Според шерифа обяснението на Мийчан, че това е шега, не е оправдание:

„Обяснението, че видеото е хумористично, не е вълшебна пръчица, която ще го оправдае. Този съд ще вземе предвид свободата на изразяване. Но правото на свобода на изразяване върви заедно с отговорността“.

Адвокатът на подсъдимия е поискал от съда да не се фокусира върху думите „Газ за евреите“, когато те са извадени от контекста на цялото видео.

В крайна сметка съдът е признал мъжа за виновен. Присъдата ще бъде обявена по-късно.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg