Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Осъществена е първата успешна телепортация

Китайци са телепортирали фотон от пустинята Гоби до сателит в орбита

Помните ли сериала „Седморката на Блейк“? Телепортацията вече не е научна фантастика. - Осъществена е първата успешна телепортация

Помните ли сериала „Седморката на Блейк“? Телепортацията вече не е научна фантастика.

Екип от китайски астрофизици и астрономи е успял да постигне телепортация на миниатюрната частица фотон, насочена от обсерватория в пустинята Гоби към спътник в орбита около Земята, съобщава Би Би Си.

Потвърдено е, че техниката им е засякла два еднакви фотона без следи от придвижване и без загуба на енергия в изходната и финалната точка на експеримента.

Професорът по експериментална физика от катедрата „Хук” към Оксфордския университет Иън Уолмзли съобщава, че това е изключителен успех, който позволява да се мисли за бъдещи опити по преместването на по-голяма физическа маса.

На практика телепортацията означава преместването на предмет от една до друга точка в пространството без преминаване през всички междинни точки. Този метод на придвижване е отдавнашна мечта на научните фантасти, но за първи път е успешно приложен едва сега.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg