Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Осем минути овации за Алисия Викандер и Джъд Лоу в Кан

Двамата си партнират в драма за последната съпруга на Хенри VIII, спрягана за „Златна палма“

Карим Айнуз, Алисия Викандер и Джъд Лоу преди премиерата на „Firebrand“ в Кан. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Осем минути овации за Алисия Викандер и Джъд Лоу в Кан

Карим Айнуз, Алисия Викандер и Джъд Лоу преди премиерата на „Firebrand“ в Кан. Снимка: ЕПА/БГНЕС

С продължителни овации от осем минути и половина бе посрещнат филма „Firebrand“ (Подстрекателка) с Алисия Викандер и Джъд Лоу в Кан. Световната премиера на продукцията на Карим Айнуз, която ще се бори за „Златна палма“ в конкурсната програма, се състоя снощи, 21 май.

В „Подстрекателка“ Джъд Лоу е Хенри VIII, загниващ крал в буквален и преносен смисъл – докато краката му са измъчвани от болезнени язви, кралският двор е подложен на непрекъснати изпитания на доверието към трона. Викандер влиза в ролята на Катрин Пар, шеста и последна съпруга на краля, на която съдбата благосклонно отрежда не само да запази главата си, за разлика от бившите съпруги на краля, но и да го надживее.

Разказът на Айнуз, любимец в артахаус кино средите, не се основава на исторически факти и се развива през погледа на Пар. Докато Хенри воюва в чужбина, тя управлява Англия като регент, но някои политически фигури се притесняват от нейните прогресивни идеи и плашещ феминизъм. Дворцовите интриги изобилстват и позицията на Катрин непрекъснато е изправена пред нови заплахи. Точно когато звездата ѝ започва бавно да залязва, тя е спасена от бременността си. Дали обаче потенциалният наследник ще доживее бял ден?

Викандер като Катрин Пар, шестата и последна съпруга на Хенри VIII

Въпреки опасенията на някои критици, че в част от сцените Викандер е засенчена от Лоу и режисьорът не разгръща потенциала ѝ, актрисата бе голямата звезда на премиерната прожекция и се нареди до Натали Портман, Джулиан Мур и Лили Гладстоун – жените на фокус в тазгодишното издание на фестивала, отбелязва „Варайъти“. Пред медиите тя сподели, че е била заинтригувана от филма на Айнуз заради идеята му да разкаже за живота на една от по-малко известните съпруги на Хенри XVIII.

Айнуз е носител на наградата „Особен поглед“ за „Невидимият живот на Еуридисе Гузмао“, в програмата на фестивала е представял и „Морякът на планините“. „Подстрекателка“ е сред 10-те филма, спрягани от някои критици за „Златна палма“, но се намира по-назад в списъка. Големият победител ще стане ясен на 27 май.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС