Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Осем правила срещу сексуалното насилие прие британската филмова индустрия

Ръководство за актьори, режисьори, продуценти, филмови и тв компании предлага нулева толерантност срещу тормоза

Лондонската полиция все още разследва обвиненията за секстормоз срещу Харви Уайнстийн и Кевин Спейси. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Осем правила срещу сексуалното насилие прие британската филмова индустрия

Лондонската полиция все още разследва обвиненията за секстормоз срещу Харви Уайнстийн и Кевин Спейси. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Британският филмов институт (БФИ) и Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА) казаха „Времето изтече“ (Time’s up) на насилието в развлекателната индустрия и предложиха основни правила, тренировъчни програми и гореща линия за помощ и подкрепа на жертвите на сексуално насилие. След месеци на консултации, мерките стават част от новите насоки за противодействие на тормоза в цялата индустрия, съобщава „Варайъти“.

Правилата са създадени с помощта на повече от 20 филмови организации и съюзи, подкрепени от актриси като Ема Уотсън, Джоуди Уитъкър, Джема Артъртън и Джема Чан, както и продуцентите Барбара Броколи, Ребека О’Брайън и Алисън Оуен. Тренировъчните програми за справяне с насилието и денонощна гореща телефонна линия ще бъдат представени в цялост през месец април. Но вече са ясни осемте основни правила, които определят отговорностите – както на работниците в индустрията, така и на работодателите.

Първото правило гласи:

„Всеки е отговорен за създаването и поддържането на позитивна работна среда, готова да предложи подкрепа“.

Друго гарантира:

„Трябва да се осигури адекватна защита на жертвите и да се предприемат необходимите действия срещу хората, които си позволяват да упражняват насилие“.

Правило № 8 е следното:

„Всеки е длъжен да уважава достойнството на друия, независимо от старшинството и позицията си в организацията”.

Останалите насоки също имат за цел да гарантират нулева толерантност срещу хората, които злоупотребяват с положението си: да се изкорени насилието, да се осигури защита и да се вземат адекватни действия, където е нужно, да се защити анонимността на подаващите сигнали, ако те поискат това и да не се взима предвид служебното и обществено положението на насилниците при разследване на подобни случаи. Предлагат се също и и съвети как трябва да се попълват оплакванията от насилие, как да се реагира при подозрително поведение, както и начини за прилагането на правилата в реалността.

Документът ще бъде предоставен на всички във филмовата гилдия и всеки един неин член ще бъде помолен да потвърди, че се е запознал с правилата и е разбрал текста.

Аманда Невил, главен изпълнителен директор на BFI, заяви пред „Гардиън“, че всичко в ръководството е „ясно и просто“.

„Повечето правила се базират на здравия разум, обичайното право и взаимното уважение към човешкото достойнство“, допълва Дженифър Смит от Британския филмов институт.

Според новия правилник, организациите и лицата, кандидатстващи в БФИ за финансиране, трябва да се съгласят да спазват принципите, както и вече установените стандарти за разнообразие. Принципите ще бъдат преразглеждани на всеки шест месеца.

Някои от случаите, довели до създаването на движенията #MeToo и Time’s Up, са станали именно във Великобритания – Лондонската полиция все още разследва обвиненията срещу Харви Уайнстийн и Кевин Спейси.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg