Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Осем жени обвиняват Морган Фрийман в сексуално насилие

Актьорът: Извинявам се на всеки, който се е почувствал некомфортно, не съм го направил умишлено

Една от жените, актриса, участвала в комедията „Обир със стил“, разказва, че трябвало да търпи с месеци тормоз от страна на Морган Фрийман. Тя твърди, че актьорът я е опипвал и често обсъждал на глас тялото ѝ и начина ѝ на обличане. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Осем жени обвиняват Морган Фрийман в сексуално насилие

Една от жените, актриса, участвала в комедията „Обир със стил“, разказва, че трябвало да търпи с месеци тормоз от страна на Морган Фрийман. Тя твърди, че актьорът я е опипвал и често обсъждал на глас тялото ѝ и начина ѝ на обличане. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Морган Фрийман е обвинен в сексуален и вербален тормоз от осем жени, предава Си Ен Ен. Актьорът правел неуместни коментари за телата на жените и ги подлагал на тормоз на снимачната площадка на филмите, продуцирани от компанията му „Revelations Entertainment“.

Една от жените, актриса, участвала в комедията „Обир със стил“, разказва, че трябвало да търпи с месеци тормоз. Тя твърди, че Фрийман я е опипвал и често обсъждал на глас тялото ѝ и начина ѝ на обличане. Веднъж, разказва тя, актьорът „се опита да повдигне полата ми и попита дали нося бельо“. Алън Аркин, който също участвал в продукцията, предупредил Фрийман да спре.

„Морган откачи и не знаеше какво да каже“, добавя жената, решила да запази името си в тайна.

Друга от обвинителките е част от продуцентския екип на трилъра „Зрителна измама“. Тя твърди, че Фрийман често правел груби коментари за телата на жените от снимачния екип.

„Знаехме, че когато той наминава, не трябва да носим блузи, които да показват гърдите ни, не трябва да носим нищо, което да очертава задните ни части, тоест въобще да не носим прилепнали дрехи“, разказва жената.

Фрийман излезе с кратко изявление по обвиненията.

„Всеки, който ме познава или е работил с мен, знае, че не съм човек, който умишлено би обидил някого или съзнателно би го накарал да се чувства неловко. Извинявам се на всеки, който се е почувствал некомфортно – това никога не е било мое намерение“, казва актьорът.

За събиране на доказателства по случая Си Ен Ен са провели разговор с 16 човека – 8 жени от тях отправят обвинения към Фрийман, останалите не намират нищо укоримо в поведението му. Клоуи Мелас, съавтор на доклада и журналист, твърди, че се срещнала с актьора по време на парти за премиерата на „Обир със стил“. Тогава тя била бременна в шестия месец и докато той продължително разтърсвал ръката ѝ за поздрав, ѝ казал:

„Боже, как ми се ще аз да съм там вътре. Назряла си“, което я накарало да се чувства неловко.

Историите, разказвани от останалите жени, са подобни – те описват „токсична работна атмосфера“, спрели са да носят поли или изрязани деколтета, защото това за дълго привличало вниманието на Фрийман. Един от разпитаните от Си Ен Ен мъже определил актьора като „зловещ чичко“, защото станал свидетел как той поздравил една стажантка и започнал да масажира гърба ѝ, докато тя не се измъкнала изпод ръцете му, очевидно засрамена.

Профсъюзът на актьорите „SAG-AFTRA“ провежда собствено разследване по случая. Миналата година актьорът беше награден от тях с отличие за цялостен принос.

„Това са непреодолими и опустошителни обвинения, в абсолютно противоречие с всички мерки, които приемаме, за да осигурим защитена работна среда за заетите в индустрията – се казва в изявление на профсъюза. – Всеки обвинен има правото на процес, но наша отправна точка е да повярваме на гласовете, имали куража да докладват инциденти или тормоз. Предвид, че г-н Фрийман наскоро получи една от най-престижните ни награди, признаващи работата му през годините, в момента разглеждаме какви коригиращи действия можем да предприемем.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg