Още близо 300 хил. лв. санкция за ремонта на „Граф Игнатиев“

Причината е надигането на настилката около релсовия път, обяснено с „температурно разширение около напречните отводнители“

След повишаването на температурите, част от настилката около трамвайните релси в близост до ремонтирания площад „Славейков“ и на „Графа“ при кръстовището с ул. „Шишман“ се е надигнала, а новите плочки се счупиха. Снимка: „Спаси София“ - Още близо 300 хил. лв. санкция за ремонта на „Граф Игнатиев“

След повишаването на температурите, част от настилката около трамвайните релси в близост до ремонтирания площад „Славейков“ и на „Графа“ при кръстовището с ул. „Шишман“ се е надигнала, а новите плочки се счупиха. Снимка: „Спаси София“

279 хил. лв санкция наложи кметът на София Йорданка Фандъков на „Джи Пи груп“ заради надигането на настилката на няколко места около релсовия път на ул. „Граф Игнатиев“. Разместването на плочите било установено от служители на общината през уикенда, а причината вероятно е „температурно разширение около напречните отводнители“, пише кметът в пост във Фейсбук.

На този обект работиха и продължават да работят десетки инженери, проектанти и строители – затова не приемам оправданията на всяка от страните в момента. Релсовият път беше завършен в края на миналата година и това е първото лято, в което е в експлоатация. Не мога да допусна, че никой от проектантите и инженерите не се е сетил, че в София е горещо през лятото и е нужна фуга, която да поеме температурните разширения“, казва Фандъкова.

Фирмата-изпълнител трябва да поправи настилката за своя сметка, тъй като проблемът се появява, докато обектът все още е под гаранция. С новата глоба от близо 300 хил. лв. санкциите на общината за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ вече надхвърлят половин милион.

Колкото до останалите ремонти в центъра на София, Фандъкова съобщава, че е върнала обектите в градинките „Кристал“ и „Св. Климент Охридски“ за корекция на дефекти. Докато трае ремонтът на ремонта, работниците на фирмата нямат право да работят по други участъци. Същевременно тече и срокът на договора им.

Управляващият орган на оперативна програма „Региони растеж“ е излязъл с решение, че Столична община трябва да бъде санкционирана заради завишени изисквания към образователната квалификация на експертите, заети по двете градинки. Кметството в момента обжалва решението.

Пред съда ние защитаваме становището, че по-високите изисквания към експертите по контрол на качество и инженер геодезистите са съобразени със сложността и обема на проектите. Безспорно и двете поръчки са свързани с изразходване на значителни публични средства и не намираме за основателно да са заложени минималните изисквания към експертите“, отговаря Фандъкова.

ДНК

Избрано

На прасе съм

Bookshop 728×90