Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Още български имена зад номинациите за „Оскар 2021“

Двама българи са сред продуцентите на филма „Feeling Through” (Опипом)

„Опипом“ е първият филм в историята на изкуството, в който е нает сляп и глух актьор.  - Още български имена зад номинациите за „Оскар 2021“

„Опипом“ е първият филм в историята на изкуството, в който е нает сляп и глух актьор.

Двама български лекари – проф. д-р Илиян Иванов и съпругата му Дана Проданова – са асоциирани продуценти на късометражния филм „Feeling Through” (Опипом), който е сред номинираните за „Оскар”, става ясно от филмовия портал Ай Ем Ди Би. Проф. Иванов е един от най-добрите детски психиатри в САЩ, а съпругата му е сред десетте топ стоматолози в Ню Йорк. Подобно на номинираната за поддържаща женска роля Мария Бакалова, съпрузите лекари също са от Бургас.

Поименно номинирани за златната статуетка са продуцентите Дъг Роланд (режисьор на филма) и Сюзан Рузенски.

Деветнайсетминутният филм разказва за връзката между бездомен тийнейджър и по-възрастен сляп и глух човек.

Това е първият филм в историята на изкуството, в който е нает сляп и глух актьор. Вълнуваме се, че участваме в проекта и вярваме, че той ще остави трайна диря“, казва проф. Иванов, цитиран от бургаския сайт „Флагман”.

Сценарист на „Feeling Through” е Дъг Роланд, а изпълнителен продуцент е Марли Матлин, носителка на „Оскар“ и на „Златен глобус“ за най-добра актриса във филма „Деца, забравени от Бога“. Самата тя е с нарушен слух още от бебе.

Сюжетът на „Опипом“ проследява историята на Терик (Стивън Прескод), бездомен тийнейджър, скитащ се по улиците на Ню Йорк в търсене на място да прекара нощта. Тогава среща Арти (Робърт Таранго), незрящ и глух човек, който има нужда от помощ, за да се прибере вкъщи. Срещата им, която започва като странна комуникация между двама непознати, скоро се превръща в много близка връзка между двама приятели. Това е първа роля за Таранго в киното.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg