Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Още две древни гробници открити в Египет

Все още не е установено кои са покойниците

Всяка гробница има обикновена правоъгълна зала, от която стълби водят към по-дълбоко разположена, малка погребална камера. Снимка: Министерство на древните находки в Египет - Още две древни гробници открити в Египет

Всяка гробница има обикновена правоъгълна зала, от която стълби водят към по-дълбоко разположена, малка погребална камера. Снимка: Министерство на древните находки в Египет

Недалеч от мавзолея на Ага Хан III в Асуан археолози са попаднали на две неизвестни гробници от късния древноегипетски период (664-332 г. пр. Хр.), съобщава Министерството на друвните находки в Египет, цитирани от сайта „Медитеранео антико“.

Генералният директор на Института за паметниците от Асуан и Нубия, д-р Наср Салама, съобщава, че конструкцията на двете новооткрити гробници е проста: всяка гробница има обикновена правоъгълна зала, от която стълби водят към по-дълбоко разположена, малка погребална камера. По стените няма изображения, надписи или каквато и да е декорация. Липсва и обичайният погребален тунел с разкошни стенописи. Още не е установено чии са били гробниците, включително и заради лошото състояние на вкопаните части, но екипът на Асуанската полева школа за археология продължава работа и се надява да попадне на интересна информация.

В късния древноегипетски период (664-332 г. пр. Хр.), към който са датирани гробницитестраната е под властта на Двадесет и шестата, саитска династия, а след нея – и на сатрапите (или Двадесет и седма династия), издигнати от Персийската империя. Това е последната епоха на разцвет на древноегипетската цивилизация.

Асуан в Горен (или Южен) Египет край Първия праг на Нил, недалеч от Елефантина, е една от най-важните дестинации на страната. Староегипетският Суенет или елинистическата Сюене се развива заради големите каменни кариери, осигурили строителния материал за много от паметниците на богове и фараони. Днес градът приютява и голяма коптска катедрала.

Ага хан Трети или сър Султан Мухаммад Шах (1877-1957) е последният ислямски монарх и свещен имам на низаритската секта в Британска Индия. Умира в изгнание в Египет, където е и погребан. Мавзолеят или текето му е място за поклонение на правоверните, а наколо има много по-стари обекти с историческо значение.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС