Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Още един филм с българско участие на Московския кинофестивал

Копродуцент на грузинския филм с международно финансиране е Стефан Китанов

Дъщерята на Никита Михалков играе главната роля в грузинския филм с български копродуцент. Снимка: Стопкадър от филма - Още един филм с българско участие на Московския кинофестивал

Дъщерята на Никита Михалков играе главната роля в грузинския филм с български копродуцент. Снимка: Стопкадър от филма

Дъщерята на Никита Михалков Надежда представи на Международния Московски кинофестивал филма на грузинския режисьор Леван Когуашвили „Брайтън 4“, съобщиха организаторите на фестивала. Филмът е в категория „Майстори“. Това е второто заглавие с българско участие на форума в Москва, оглавяван от Никита Михалков, след дебютния игрален филм на Теодор Ушев „Ф1.618“.

„Брайтън 4“ е копродукция на Грузия, България, Русия, Казахстан, САЩ и Монако. Заснет е през 2021 г. и е получил финансиране от Националния филмов център. Копродуцент на „Брайтън 4“ е директорът на „София филм фест“ Стефан Китанов чрез „Арт фест“. През 2021 г. филмът с Надежда Михалкова в главната роля откри 25-ото издание на „София филм фест“.

„Брайтън 4“ е бил грузинското предложение за „Оскар“ преди 2 години. Леван Когуашвили е един от големите грузински режисьори, учил е кино в Тбилиси, Москва и Ню Йорк.

Филмът разказва за бившия шампион по борба Кахи, чиято преданост към семейството го кара да поеме на пътешествие от дома си в Тбилиси до Брайтън Бийч, Бруклин, за да посети сина си Сосо. Открива го в занемарен пансион, чиито обитатели са пъстроцветна група грузински емигранти. Сосо не учи медицина, както е казал на баща си – работи като носач, за да изплати комарджийския си дълг към местен мафиот. Кахи се заема да помогне на сина си, което го поставя в комични, но и крайно драматични ситуации.

През 2021 г. „Брайтън 4“ спечели награди за най-добър филм, актьор и сценарий на юбилейния кинофестивал „Трайбека“ в Ню Йорк.

Вижте още: РЕЧТА НА ТЕОДОР УШЕВ ОТРАЗЕНА В САЙТА НА МОСКОВСКИЯ ФЕСТИВАЛ ПРОМЕНЕНА

САМО ЕДИН ОТЗИВ – ОТРИЦАТЕЛЕН – ЗА ФИЛМА НА ТЕОДОР УШЕВ В МОСКВА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС