Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Още един крал погребват в Англия след Ричард III

Тялото на Алфред Велики ще бъде тържествено положено в Уинчестър

Алфред - починал през 899 г. - е единственият английски крал, получил прозвището Велики. Снимка: Хърлхам - Още един крал погребват в Англия след Ричард III

Алфред - починал през 899 г. - е единственият английски крал, получил прозвището Велики. Снимка: Хърлхам

Въпреки или може би точно заради тревогите около Брекзит, в Обединеното кралство се вълнуват от история повече от всякога. След откриването и официалното погребване на костите на Ричард ІІІ, тържествата за 800-годишнината на Великата харта и протичането на Годината на Шекспир, Англия ще отдаде почит и на Алфред Велики, победителя на викингите, отбелязва Би Би Си.

От 2013-а насам скелет на мъж от края на девети век, открит в църквата „Сейнт Бартоломю” в Уинчестър, е подлаган на щателни анализи, за да се установи дали принадлежи на англосаксонския владетел. Канцлерът на англиканския диоцез Уинчестър е разрешил изследванията да бъдат проведени и местната група археолози и антрополози „Хайд 900” е довела търсенията си до завършек. Още през 2010-а изследователите са организирали отбелязване на 900-та годишнина от основаването на абатството Хайд, където крал Алфред (849-899) е бил погребан.

Роузмари Бърнс, директор на групата и антрополог, обяснява, че работата й с експертния екип била в това да вземат въглеродни проби за по-сигурно датиране, да направят изотопно изследване и анализ на съдържанието на окисляването, които биха позволили да се разбере и възрастта, на която се е споминал човекът. Освен точното разполагане на скелета във времето, е имало идея да се проведат и изследвания на ДНК, но за разлика от късносредновековния Ричард ІІІ, Алфред Велики днес няма сигурни живи родственици, тъй като е отдалечен с още 600 години назад във времето (бил е съвременник на българските владетели Борис-Михаил и Симеон Велики).

Д-р Кейти Тъкър от Уинчестърския университет е направила всичко по силите си за точно датиране и на останалите четири частично запазени скелета, положени в църквата „Сейнт Бартоломю”. Успехът й да ги датира в десети век, тоест скоро след времето на самия Алфред, според нея убедително доказва, че тук е погребан първо владетелят, а след него и негови роднини, защото от историческите извори се знае, че първоначалното абатство е било унищожено при норманското нашествие от 1066-а и сградата не е била възстановена чак до дванадесетото столетие. Намирането на останки от първия период на манастира, съвпадащ с династията на Алфред, убедително свързва открития скелет с името на краля.

Както всички манастири в Англия, Хайд също e разформирован от реформаторски настроения крал Хенри VІІІ в 1539 г., но уинчестърската църква „Сейнт Бартоломю” се е запазила.

Град Уинчестър в централната част на Южна Англия е бил център на племенното англосаксонско кралство Уесекс, управлявано от династията на Алфред. Според романтичната традиция от ХІХ в. Уинчестър е Артуровата столица Камелот: дори това да не е вярно, градът е бил известен още в Античността като Вента Белгарум, главното селище на келтското племе белги в Британия – важно селище в римската епоха и още по-старо укрепленние от ранната Желязна епоха. Територията около града е единственият район на Англия, останал незавладян от скандинавските викинги в бурния девети век. А в периода след норманското завоевание тук е издигната и готическа катедрала с най-дългия църковен кораб от всички подобни сгради в Европа.

Алфред и неговите наследници постепенно освобождават страната и я обединяват под властта си. Самият владетел е известен както с това, че създава първия английски флот и че води успешна война срещу дотогава непобедимите езичници (част от които покръства), но и като преводач от латински към староанглийски език и съставител на закони. В много отношения той напомня българския цар Симеон от същата епоха. Титулуван „крал на англите” на монетите си, той е погребан в своя град Уинчестър.

Тази есен Великобритания ще отбележи и 950 години от нормандското завоевание, сложило край на англосаксонския период от историята на страната.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах