Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Още един леопард пристигна в Софийския зоопарк

Идва у нас, за да създаде потомство с мъжкия персийски леопард Дан

Мъжкият персийски леопард Дан с любопитство очаква новата си партньорка. Снимка: Софийски зоопарк - Още един леопард пристигна в Софийския зоопарк

Мъжкият персийски леопард Дан с любопитство очаква новата си партньорка. Снимка: Софийски зоопарк

След снежния леопард Никс, Софийският зоопарк се сдоби с още един обитател тази есен. Женският персийски леопард Азара пристига от Зоопарк „Шошто Нирегихаза“, Унгария, за да прави компания на мъжкия Дан, който вече 3 години си търси подходяща партньорка.

Азара е 3-годишна котка, но преди да се срещне с избраника си или с посетителите на Зоологическата градина, 3 седмици ще свиква с новото си жилище. Това ще бъде трети опит Дан да създаде потомство, след като предишните две женски се оказаха не по вкуса му. Леопардите живеят поединично в природата и се срещат само по време на брачния период. Гостите ще могат да я видят след края на адаптационния период, когато тя ще бъде пусната във външните си заграждения.

Персийският леопард (Panthera pardus saxicolor) е най-едрият подвид на леопарда в света. Той е в категория „Застрашен вид“ в Световната червена книга и в последните години регистрира намаляване на популацията, отбелязват от зоопарка. Днес в природата са останали едва 1300 индивида. Основните заплахи за вида са бракониерството и преследването от човека, загубата на местообитание, безпокойство и военните конфликти в ареала му. Затова размножителната програма в зоологическите градини, в която участва и Софийският зоопарк, е от голямо значение за спасяването на тези редки животни.

Азара идва в София по препоръка на координатора на Програмата за застрашени видове (EEP), в която Софийският зоопарк участва с 8 вида през последните 10 години. „Зоологическа градина – София е кандидат член на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА) и затова вече участва в размножителни програми за редки и застрашени видове.

По същата програма у нас пристигна и снежният леопард Никс, първи от вида си за Балканите. Надеждите са, че в най-скоро време Никс ще получи подходяща партньорка и видът ще бъде продължен в Софийския зоопарк.

Вижте още: ПЪРВИЯТ СНЕЖЕН ЛЕОПАРД НА БАЛКАНИТЕ ЗАЖИВЯ В СОФИЙСКИЯ ЗООПАРК

„Работим усилено да изпълним нужните условия, така че столичният зоопарк да стане пълноправен на член ЕАЗА, за да можем да получаваме още по-редки и ценни видове, както и да се включваме във все повече консервационни дейности – коментира Добромир Бориславов, изпълнителен директор на „Зоологическа градина-София“. –  Само така Софийският зоопарк ще изпълни основните и най-важни функции на съвременните зоопаркове – да бъде природозащитен, научен и образователен център с принос за опазването на видовете.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90