Още една инсталация на Кристо след Триумфалната арка?

Племенникът му Владимир Явашев и племенникът на Жан-Клод ще реализират посмъртно още една мечта на българина - ако успеят да съберат $350 млн.

Кристо пред проекта си за пирамида в пустината на Абу Даби. Снимка: Кристо и Жан-Клод/Волфганг Фолц/ЕПА - Още една инсталация на Кристо след Триумфалната арка?

Кристо пред проекта си за пирамида в пустината на Абу Даби. Снимка: Кристо и Жан-Клод/Волфганг Фолц/ЕПА

Опаковането на Триумфалната арка няма да бъде последният обект на Христо Явашев – Кристо. Предстои опит за реализацията на още един негов проект, става ясно от интервю на племенника му Владимир Явашев пред „Ню Йорк Таймс“.

Знаменитият художник, който „дописваше“ природата и градската среда, си отиде на 31 май – две седмици преди да навърши 85 г. Той не дочака опаковането на Триумфалната арка, отложено два пъти – първия път заради гнездещи на монумента керкенези, вторият – заради коронавируса. Но кончината на артиста няма да спре реализацията на проекта и Триумфалната арка ще блесне в нова светлина през 2021 г. – 59 години след раждането на идеята. Кристо не успя да види и изложбата си в център „Помпиду“ в Париж, открита на 1 юли със забавяне заради COVID-19.

Вижте още: ВСИЧКО ЗАПОЧВА В ПАРИЖ

През 2018-а Кристо заявява пред „Ню Йорк Таймс“ съмнението си, че мастабата в Абу Даби някога ще се осъществи – защото е осем пъти по-висока от тази в Лондон:

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„Надявам се да доживея да видя този проект реализиран, но мастабата може да бъде изградена и без мен. Всичко вече е решено – и цветовете, всичко. Аз съм шахматист, виждам, че напредваме и силно се вълнувам“.

Трапецовидната пирамида от нефтени варели ще бъде инсталирана посмъртно в пустинята на Абу Даби от неговия екип, ръководен от племенника му Владимир Явашев и племенника на Жан-Клод Жонатан Хенери.

Скулптурата, мечта на Кристо още от 70-те години на миналия век, ще бъде по-мащабна версия на инсталацията му от 2018-а в Хайд Парк, Лондон, която бе репетиция за проекта. Лондонската бе с височината на Сфинкса в Египет, направена от 7 500 варела в ярко цикламено, синьо и червено. Монументът в Близкия изток ще бъде 8 пъти по-висок, в пастелни, пясъчни цветове, които ще се сливат с пейзажа в Арабските Емирства.

Кристо пред мастабата, която вдигна в езерото Сърпантайн в Лондон през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бюджетът за новата мастаба ще бъде предизвикателство за Владимир и Жонатан, тъй като за построяването ѝ трябва да се намерят $350 милиона. Тази сума надминава необходимата за инсталацията в Париж, която е струвала на артиста между €12 и €14 милиона. Ако успеят, пирамидата в Абу Даби ще бъде най-голямата скулптура в света. При това няма да бъде временна, а постоянна.

„Ню Йорк Таймс“ цитира биографа на Кристо – проф. Джонатан Финебърг – който не вярва, че проектът в Абу Даби ще се осъществи в отсъствието на художника, той финансираше инсталациите си чрез продажба на рисунките към проектите си. Но племенникът Владимир Явашев е уверен, че ще успеят да вдигнат пирамидата – дори да им отнеме 10 или 15 години. Преговори с правителството в Абу Даби все още не са водени, но са правени проучвания как да бъде финансиран проектът и има начини това да бъде направено, твърди българинът.

Ако мастабата в Близкия Изток никога не види бял свят, опаковането на Триумфалната арка ще бъде лебедовата песен на Кристо.

Проектът на Кристо и Жан-Клод за опаковане на Триумфалната арка ще се осъществи през 2021 г. 

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3