Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Още една пещера със скрижали край Мъртво море?

Археолози може би са разкрили поредното хранилище на древни ръкописи

В момента се провежда най-голямото от 1993 г. насам изследване на кумранските пещери в Юдейската пустиня. Снимка: „Смитсониън мегъзин“ - Още една пещера със скрижали край Мъртво море?

В момента се провежда най-голямото от 1993 г. насам изследване на кумранските пещери в Юдейската пустиня. Снимка: „Смитсониън мегъзин“

В края на 40-те години деца влизат в пещера, скрита между хълмовете Уади Кумран в пустинята на Юдея. Вътре попадат на фрагменти от ръкописи, които по-късно ще бъдат наречени Кумрански или Ръкописите от Мъртво море. До днес археолозите са отворили 11 кумрански пещери в търсене на още манускрипти като намерените, които датират отпреди 2000 години. В момента специалисти от Еврейския университет в Йерусалим и университета „Либърти” във Вирджиния работят в дванадесетата пещера сред скалите западно от Кумран, пише „Смитсониън мегазин“.

От Еврейския университет съобщават, че се провежда най-голямото изследване на района от 1993 г. насам. Екипът е попаднал на керамични съдове от периода на Втория йерусалимски храм (530 г. пр. Хр. – 70 г. сл. Хр.) и на няколко фрагмента от счупени инструменти от ХХ в., което означава, че за нещастие пещерата е била обект на интереса на иманяри.

Орен Гутфелд, археолог от Еврейския университет, е убеден, че и в тази пещера са били съхранявани текстове:

„В края на първите разкопки не сме намерили свитъци, но пък попаднахме на пергаментов къс, навит и поставен в гърне. Пергаментът е бил огладен и подготвен за писане. Затова смятаме, че тук със сигурност са били съхранявани ръкописи, които обаче са откраднати”.

Ръкописите от Мъртво море са първостепенни исторически извори и информацията в тях е безценна. Както казва д-р Андрю Лоулър:

„Свитъците от Мъртво море, обхващащи над 800 документа върху животински кожи, папирус и дори върху медни плочки, разширяват разбирането ни за Библията и хвърлят светлина върху историята на юдаизма и християнството”.

Освен библейски текстове, ръкописите съдържат химни, молитви, коментари и мистични формули. Според Лоулър те са толкова ценни, че фрагмент от оригинален манускрипт с размера на човешки нокът може да достигне стойност от един милион долара.

Новото откритие кара Израел Хасон, генерален директор на израелската Агенция за антични находки, да търси още финансиране за систематичното претърсване на всички пещери в юдейската пустиня.

„Надпреварваме се с времето, защото мародери крадат древното наследство за пари”, твърди Хасон.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах