Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Още една византийска църква в Истанбул става джамия

Бившият храм „Христос Спасител“ последва съдбата на „Света София“

Църквата „Христос Спасител“ на картичка, датирана около 1900 г. Репродукция: Уикипедия - Още една византийска църква в Истанбул става джамия

Църквата „Христос Спасител“ на картичка, датирана около 1900 г. Репродукция: Уикипедия

Турция разпореди промяната в статута на бившата византийска църква „Христос Спасител“ в Истанбул, която от 1945 г. работи като музей. Ердоган я превърна в действаща джамия с президентски декрет, публикуван днес в Държавен вестник, точно както се случи с емблематичната „Света София“. 

Храмът „Христос Спасител“ е построен през IV в. като част от манастирски комплекс извън стените на Константинопол. Обявен е за джамия 50 години след превземането на византийската столица от османлиите през 1453 г. Турците покриват християнските изображения под гипсов слой, но след превръщането на джамията в музей през 1945 г., фреските и мозайките са реставрирани и от 1958-а са изложени за туристите. Също като „Света София“, „Христос Спасител“ е паметник на ЮНЕСКО.

Храмът музей се намира в квартал „Фатих“, като църква е известна като „Христос Спасител“ в Хо̀ра, а като джамия – Карие.

Фреските са били покрити с гипс след завладяването на Константинопол, но са реставрирани през миналия век. Снимка: Уикипедия

Стъпки, водещи към решението на Ердоган, са предприети още през ноември 2019 г., когато Държавният съвет на Турция (последна съдебна инстанция) отсъжда, че декретът от 1945 г. не съответства на закона. Но последната крачка, която връща статута ѝ на джамия, тогава не е предприета до декрета от 21 август, петък.

Президентът Ердоган все още не е обявил кога ще бъде първата молитва в джамията. Остава въпросът дали християнските мозайки и фрески от „Христос Спасител“ ще бъдат покривани по време на мюсюлманските молитви, както този проблем бе решен на първата петъчна молитва в „Света София“ от 24 юли тази година.

Вижте още: ПЪРВАТА МЮСЮЛМАНСКА МОЛИТВА В „СВЕТА СОФИЯ“ СЛЕД БЛИЗО 1 ВЕК 

На 11 август турско списание цитира френския историк Фабрис Моние, който твърди, че „Христос Спасител“ е различен случай от „Света София“ заради многото си християнски изображения.

„Красивите мозайки и фрески покриват почти всички стени и куполи на църквата – коментира той за „Таблет мегазин“. – Трудно е да си я представим отново като джамия, без те напълно да бъдат покрити.“

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах