Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Още едно асо в семейството на Атанас Атанасов

Младият актьор Ясен Атанасов дебютира на професионалната сцена в „Жена без значение“, Театър „Българска армия“

Чисто и аскетично изпълнение на Ясен Атанасов в спектакъла „Жена без значение“. Снимка: Театър „Българска армия“ - Още едно асо в семейството на Атанас Атанасов

Чисто и аскетично изпълнение на Ясен Атанасов в спектакъла „Жена без значение“. Снимка: Театър „Българска армия“

Дъщерята на Атанас Атанасов Алиса стана актриса и натрупа известност в „Сфумато“ и МГТ „Зад канала“, но актьорът не успя да опази и сина си Ясен от вируса на драмата. Наскоро младежът дебютира на профeсионалната сцена в „Армията“ с ролята на Джералд в спектакъла „Жена без значение“.

Странна конструкция предложи Фичо Тороманов за салоните на лейди Хънстънтън (Елена Райнова), където се развива историята с младия Джералд, научил сензационна тайна, точно когато си урежда живота като личен секретар на лорд Илингуърт (Иван Радоев). Дали Тороманов не мрази като мен Оскар Уайлд, та изкачва актьорите на втория етаж на сценичната конструкция и зрителите от първите десетина реда си изкривяват вратовете, докато се взират нагоре? Но тук трябва да има някакъв замисъл. Горе се нижат безцелните влизания и излизания на гостите на купона, все важни особи с отвратителни имена, които и в конкурс с награден фонд не можеш да запомниш. Те не правят нищо, освен да си разменят афоризми и сентенции – силата на Уайлд, намиращ им място във всичките си пиеси със салонни сюжети. А долу е за персонажите от простолюдието – мисис Арбътнът (Анастасия Ингилизова) и нейния син Джерълд. Именно там се случва интригата в пиесата с всички драматични обстоятелства. Очевидно режисьорът Стоян Радев и художникът Тороманов не са пожелали да омешат благородните кукли на конци, разговарящи горе високопарно и абстрактно, с плебеите долу, които всъщност държат конфликта на текста в ръцете си… Но ние и иначе щяхме да се сетим!

Снимка: Театър „Българска армия“

Драмата в „Жена без значение“ е с развръзка, която ще зарадва феминистките. Наказан е тарикатът Илингуърт, подиграващ се с жените, без да проявява и троха уважение и чувство на отговорност. Отлична игра на Иван Радоев. Гъвкав във високомерното си държане, абсолютен циник, щом стане дума за чувства, себичен и с нулева ангажираност щом се стигне до отговорности. При друг автор историята на тази драма ще се спъва в тежки емоции, но при Уайлд всичко е като салонна игра на моникс.

Иван Радоев и Гергана Плетньова. Снимка: Театър „Българска армия“

Добро участие на Ясен Атанасов. Неговият Джералд трябва да премине през възторг от назначението си при Илингуърт, което му дава тласък в обществото, до отказ от тази кариера. Чисто и аскетично изпълнение с ясни позиции. Ясен допълва театралната кента флош, тъй като е трето покление актьор след баба си и дядо си Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев и баща си и майка си Десислава Стойчева.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Интересно и харесвано от зрителите е ядовитото общуване в семейството Понтифракт (Радосвета Василева и Георги Къркеланов, които единствени излизат от книжното битие на персонажите и стават реални характери).

Спектакълът почита ветераните на театъра, включвайки в екипа Елена Райнова и Иван Налбантов. Музиката е на Дони.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3