Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Още критики срещу „Мулан“, задава се бойкот и в Китай

Гняв заради благодарностите на „Дисни“ към регион в страната, където властта затваря уйгури в концлагери

Лиу Ифей е обект на критики заради подкрепата си за полицията в Хонконг, жестоко потушаваща продемократичните протести. - Още критики срещу „Мулан“, задава се бойкот и в Китай

Лиу Ифей е обект на критики заради подкрепата си за полицията в Хонконг, жестоко потушаваща продемократичните протести.

Нова вълна на недоволство застигна игралният римейк на „Мулан“ – част от филма е заснет в Синдзян, регион, известен със зверствата над уйгурите и други мюсюлмански малцинства. Продукцията, режисирана от Ники Каро, е адаптация на анимацията на „Дисни“ от 1998 г. за Фа Мулан – младо момиче, което се преоблича и държи като мъж, за да замести баща си в имперската армия.

Критики имаше още преди завършването на филма, когато актрисата в главна роля Лиу Ифей изрази подкрепата си за полицията в Хонконг, обвиняване в насилие при потушаването на продемократичните протести. Демонстрациите са породени от приемането на нов Закон за националната сигурност, който мнозина подозират, че ще бъде използван за политически репресии.

Вижте още: ОБЯВИХА БОЙКОТ НА „МУЛАН“ В НЯКОЛКО АЗИАТСКИ ДЪРЖАВИ

След премиерата на филма на 4 септември (у нас и в Китай тръгва на 11 септември), зрители откриха още един противоречив момент в историята на продукцията. Във финалните надписи „Дисни“ изказва „специални благодарности“ към осем лица от Синдзян на високо политическо равнище, включително и към бюро за охрана от Турфан – един от градовете, където са документирани няколко превъзпитателни лагери. Официално наричани Центрове за професионално образование и обучение от правителството на Китай, това всъщност са концлагери  с цел индоктриниране на уйгурите като част от т.нар. „народна война срещу тероризма“, обявена през 2014 г.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Благодарности са изказани още към „рекламния отдел на Съндзян-уйгурския автономен регион“ и бюрото за пропаганда към Китайската комунистическа партия.

От „Дисни“ не са излезли с коментар.

Китай получава международни критики заради отношението си към мюсюлманските малцинства в Съндзян, където има данни за най-малко 1 млн. души, затворени в превъзпитателните лагери. Уйгурските жени разказват за насилствена стерилизация като част от кампания на правителството да намали ражданията в региона – политика, която определяна за „демографски геноцид“.

Снимките на филма се проведоха през 2018-а – годината, когато Китай втвърди политиката си към уйгурите в Съндзян и ударно започна строенето на лагери.

Активисти настояват за бойкот на филма, като някои изтъкват връзките на продукцията със Съндзян, а други обръщат внимание, че бюрото по охрана в Турфан наглежда най-малко 14 превъзпитателни лагера в района.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах