Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Още повече джаз в Южния парк

„A to JazZ“ от 6 до 9 юли - с един ден бонус към обичайната програма

Всяко лято „A to JazZ“ събира хиляди почитатели на джаза в Южен парк 2. Снимка: Любомир Спиров/БГНЕС - Още повече джаз в Южния парк

Всяко лято „A to JazZ“ събира хиляди почитатели на джаза в Южен парк 2. Снимка: Любомир Спиров/БГНЕС

Фестивалът „A to JazZ“ удължава програмата си и тази година ще се проведе не в обичайните три, а в четири дни. Концертите ще огласят Южен парк 2 в София от 6 до 9 юли. Откриването е поверено на осем талантливи групи от Белгия, Франция, Конго, Румъния, Унгария, Сърбия и Гърция, избрани от международно жури измежду 162-ма кандидати.

Четиридневният формат на фестивала носи не само повече музика от цял свят, но и идва с намерението да превърне София в международна сцена за представяне на нови таланти. Специално за международната шоукейс програма – най-новият елемент в програмата на феста – у нас пристигат над 20 професионалисти от едни от най-значимите фестивали в Европа, сред които програмни директори, букъри, журналисти и музикални критици.

Новият модул, т. нар. „шоукейс програма“, ще се проведе в допълнителния ден на събитието – 6 юли, на основната сцена и нощната сцена в „Топлоцентрала“.

„Заедно с 14 партньорски фестивала и организации, „A to JazZ“ се присъедини към Европейската шоукейс платформа за уърлд музика – UPBEAT, за да подпомага развитието на музикалната сцена и изгряващите артисти у нас и в Европа – разказва Петър Димитров, директор на фестивала. – В рамките на месец 162-ма кандидати от 28 страни се бориха за 8-те шоукейс слота, които ще открият дванадесетото издание на фестивала. Те бяха избрани от международно жури, съставено от представители на едни от най-значимите музикални събития в Европа.”

Сред специалистите на откриването са Марина Помие от „Sziget Festival“ Унгария, Боян Джорджевич от „Todo Mundo Festival“ в Сърбия, Ула Новак от „Off Festival и Pannonica Festival“ в Полша, Костадин Шурбановски от „OFF Fest“ и „Skopje Jazz Fest“ в Северна Македония и Петър Димитров от „A to JazZ България“.

В откриващата вечер предстои да слушаме „Ephemere“ от Унгария, които печелят национално и международно признание със стила си, базиран на джаз и шансон с латино атмосфера; момчетата от „Duckshell“ от Бразилия, Унгария и Румъния; сръбското дуо „Alice in WonderBand“, което обединява музика, театър, танц и акробатика; „Tumbe“, които връщат към живот древната музика на румънския фолклор с джаз фюжън; белгийското трио „Hands in Motion“, комбиниращо акустични инструменти с електронни ефекти; гръцкият квартет „Argalios“, чиято музика е вдъхновена от фолклор и поезия.

Поляната в Южния парк ще огласят и два мощни женски гласа – Фани Фаяр от Конго и Гергана Димитрова от България затварят великолепната осморка. Фаяр пречупва конгоанско етно с поп, фънк, рок, джаз и соул. Димитрова е от „Мистерията на българските гласове“ и „Ева Квартет“.

Над 20 професионалисти от едни от най-значимите фестивали в Европа, включително фестивални директори, програматори, букъри и журналисти, са част от делегатите на шоукейса и гости на фестивала. Тяхното присъствие осигурява възможност както за директни ангажименти на артистите, така и за насоки и обратна връзка по време на професионалната част от фестивала „A to JazZ Talks“. Световни и местни имена от индустрията ще бъдат лектори в обучителните и менторски сесии, предавайки знания на участниците.

Фестивалът се провежда с подкрепата на Столична община – част от Календара на културните събития, Министерство на културата и Национален фонд „Култура“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg