Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Още три романа в битката за наградата „Хеликон“

Творби на Недялко Славов, Димитър Коцев – Шошо и Стефка Венчева са сред деветте номинирани за приза

Наградата „Хеликон“ се връчва ежегодно за проза от всякакъв жанр – печелила са я романи, разкази, дори художествени мемоари. - Още три романа в битката за наградата „Хеликон“

Наградата „Хеликон“ се връчва ежегодно за проза от всякакъв жанр – печелила са я романи, разкази, дори художествени мемоари.

„432 херца“ от Недялко Славов, „Скарида“ на Димитър Коцев-Шошо и „Аврамови хроники“ на Стефка Венчева са трите летни номинации за литературната награда „Хеликон“. Това е предпоследната порция претенденти за отличието, като с нея до момента в съревнованието участват осем романа и само един сборник – малките новели на Чавдар Ценов „Отклонения наесен“.

За Недялко Славов това е втора номинация – след „Портрет на поета като млад“ миналата година. Настоящите летни номинации ще бъдат връчени в книжарницата на бул. „Цар Освободител“ на 23 септември. В журито в това издание на наградата влизат Калин Донков (председател), Веселина Седларска, Бойко Ламбовски, Светлозар Желев и Юри Лазаров.

Остава само една сесия с кандидати, която ще бъде обявена скоро преди връчването на наградата – традиционно в края на годината.

До момента номинирани за „Хеликон“ са „Разглобено лято“ на Людмил Тодоров, „Гръцко кафе“ на Катерина Хапсали, „Лисицата“ на Галин Никифоров, „Една и съща река“ на Здравка Евтимова, „Котката“ на Мариана Найдова и „Отклонения наесен“ на Чавдар Ценов – единственият засега не-роман в битката. През миналата година номинираните сборници с разкази бяха три, а през 2013 г. – два.

Така че предстои след около три месеца да разберем ще остане Ценов без компания в по-кратките форми – и може ли сам воин да победи романите, както вече го стори на наградите „Христо Г. Данов“, където стана лауреат в категорията за българска художествена литература (надделявайки над романите „Една и съща река“ на Здравка Евтимова и „Лисицата“ на Галин Никифоров, поетичната трилогия „Тезей“ на Валентин Дишев, както и на „Стихотворения“ на Васил Балев).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90