Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Оскари 2017: два шанса и една победа за България (видео)

Да честитим голямото отличие на Владимир Койлазов и да стискаме палци на Марио Григоров и Теодор Ушев!

Номинациите за „Оскар“  ще бъдат обявени на 24 януари. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Оскари 2017: два шанса и една победа за България (видео)

Номинациите за „Оскар“ ще бъдат обявени на 24 януари. Снимка: ЕПА/БГНЕС

България няма шанс да получи Оскар тази година, но двама българи имат. Трети пък със сигурност ще вземе награда от Академията – не точно Оскар, но също толкова престижна, ако не и повече.

Единият е Марио Григоров, роден в София, завършил във Виена, живеещ в Америка. Негова песен (в съавторство с Дж. К. Роулинг) е в краткия списък, от който ще бъдат избрани петте номинации в категорията за най-добра оригинална песен от филм. Филмът е „Фантастични животни и къде да ги намерим“, а песента, наречена Blind Pig, e в стила на американския джаз от 20-те години на ХХ век, когато се развива действието на филма по сценарий на Дж. К. Роулинг. Песните в „краткия“ списък са 90.

Вторият е художникът Теодор Ушев, той също е в краткия списък в категорията за късометражна анимация – но шансът му е по-голям – 2:1, защото петте номинации ще бъдат избрани само от 10 заглавия. Което само по себе си вече е много сериозно постижение, дори и да не продължи нататък. Освен това, въпреки че е канадска продукция, неговият филм „Сляпата Вайша“ е по едноименния разказ на Георги Господинов. Което – ако можем да се изразим така – го прави много по-български.

Третият наш заслужил сънародник е Владимир Койлазов, съосновател на българската компания Chaos, която от години е сред световните имена в бранша. На 11 февруари в Лос Анджелис той ще бъде отличен на така наречените „Научни и инженерни награди“. За тях не се връчва популярната статуетка, а плакет на Академията – но значението им не е по-малко. Койлазов ще бъде награден за „оригиналната идея, дизайн и реализация“ и приноса на V-Ray за навлизането и усъвършенстването на 3D визуализациите в киното. Получателите им не се избират според постиженията им през годината, а за цялостен принос – и тази година са само 9. Четири от тях се връчват на големи компании като „Сони“ и „Панавижън“.

Вижте демонстрация на софтуера V-Ray, с чиято помощ е заснета „Битката на копелетата“ в сериала „Игра на тронове“:

Нека честитим голямото отличие на Владимир Койлазов и да стискаме палци на Марио Григоров и Теодор Ушев! Имената на номинираните за „Оскар“ творци и произведения ще бъдат обявени на 24 януари, а победителите – на 26 февруари.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах