Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хроника на една непредизвестена грешка

Виновниците за анонса, че La La Land печели Оскара за най-добър филм, официално се извиниха

Джордан Хоровиц, продуцентът на La La Land, обявява, че не мюзикълът, а „Лунна светлина“ е големият победител. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Хроника на една непредизвестена грешка

Джордан Хоровиц, продуцентът на La La Land, обявява, че не мюзикълът, а „Лунна светлина“ е големият победител. Снимка: ЕПА/БГНЕС

La La Land бе обявен за победител в категорията за най-добър филм на „Оскари 2017“ – но се наложи екипът да предаде наградата на „Лунна светлина“ след грешка, която може би е най-драматичният момент в историята на отличията. Сега дойде и офицално извинение от страна на виновниците – компанията „Прайс уотърхаус купър“, която брои гласовете от Академията.

„Искрено се извиняваме на „Лунна светлина“, La La Land, Уорън Бийти, Фей Дънауей и зрителите на церемонията за грешката, която направихме по време на обявлението на най-добър филм – посочиха оттам в специално изявление. – Презентаторите (бел. ред. – Бийти и Дънауей) получиха плик за грешна категория и, когато разбрахме, незабавно направихме корекцията. В момента проверяваме как изобщо се е случило това и дълбоко съжаляваме за причинените неудобства.“

Мюзикълът La La Land спечели шест оскара, включително за най-добър режисьор и главна женска роля (Ема Стоун). 32-годишният Деймиън Шазел стана най-младият носител на наградата за режисура. „Лунна светлина“, освен най-голямото отличие, прибра още статуетки за адаптиран сценарий и поддържаща мъжка роля (Махершала Али).

Конфликтният момент стана в самия край на церемонията, когато публиката и зрителите по цял свят вече очакваха да разберат отговора на най-важния въпрос на вечерта – кой ще спечели Оскар за най-добър филм.

Тогава Фей Дънауей обяви, че наградата отива при La La Land. Екипът зад филма излезе на сцената и двама души дори изказаха благодарствените си речи. Но продуцентът на музикъла Джордан Хоровиц излезе на преден план, взе микрофона и заяви, че е направена грешка.

„Не се шегувам. „Лунна светлина“ е най-добрият филм“, каза той и показа пред камерата картончето, на което бе изписан истинският победител.

Водещият пък се пошегува (малко неуместно предвид ситуацията), че вини за объркването Стив Харви – американския водещ, който през 2015 г. направи подобна грешка при анонса на новата Мис Вселена.

На микрофона се върна Бийти, който обясни:

„Искам да кажа какво се случи. Отворих плика и в него пишеше „Ема Стоун, La La Land“. Затова толкова дълго дълго гледах към Фей и вас. Не се опитах да съм забавен. Победителят за най-добър филм е „Лунна светлина“.

Вече зад сцената Ема Стоун заяви, че е много радостна за „Лунна светлина“.

„Разбира се, щеше да е невероятно да чуя La La Land, бих била много щастлива да спечели за най-добър филм. Но всички ние сме радостни за „Лунна светлина“. Мисля, че той е сред най-добрите филми в историята на киното въобще. Дали това е най-лудият момент, откак съществуват Оскарите? Страхотно! Ще влезе в историята.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg