Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Оскарите с минута мълчание за народа на Украйна

И признание от украинката Мила Кунис за „хората, които се борят срещу силите на тъмнината“

Трой Коцур със статуетката си за актьор в поддържаща роля, която посвети на всички актьори с увреден слух. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Оскарите с минута мълчание за народа на Украйна

Трой Коцур със статуетката си за актьор в поддържаща роля, която посвети на всички актьори с увреден слух. Снимка: ЕПА/БГНЕС

С минута мълчание за народа на Украйна отбелязаха оскарите продължаващата руска инвазия в страната. Церемонията по обявяването на наградите на Американската филмова академия, която се провежда в момента в „Долби тиътър“ в Лос Анджелис, призова света да прави повече и да помогне както може за прекратяване на войната.

„Молим за минута мълчание в израз на подкрепата ни за хората от Украйна, които в момента се борят с инвазия, конфликти и предразсъдъци на територията на собствената си страна – гласеше кратко послание, излъчено на фона на черен екран. – Докато киното за нас остава основният начин, по който изразяваме човешкото, във времена на конфликт, реалността е, че милиони семейства в Украйна се нуждаят от храна, медицински грижи, чиста вода и спешна помощ. Ресурсите са оскъдни и ние заедно – като световно общество – можем да направим повече. Молим ви да подкрепите Украйна по какъвто начин можете. #ЗаедносУкрайна“

Минути по-рано на сцената се качи Мила Кунис, която изрази възхищението си от „хората, които дават отпор и се борят срещу силите на тъмнината“. Актрисата, която е родом от Чернивци, Украйна, събра заедно със съпруга си Аштън Къчър над 35 млн. долара в помощ на страната.

По-рано през седмицата една от водещите на церемонията – Ейми Шумър – сподели в интервю, че е предложила на продуцентите украинският президент Володимир Зеленски (актьор, преди да влезе в политиката) да се включи в най-голямото киносъбитие за годината, но е получила отказ. Часове преди началото на церемонията Шон Пен, който в първите дни от войната в Украйна бе в страната, за да снима документален филм, обяви, че ще претопи статуетките си от Академията, ако Зеленски не се появи на оскарите.

Другият особено емоционален момент от церемонията в „Долби Тиътър“ бе връчването на статуетката за актьор в поддържаща роля на глухия актьор Трой Коцур от CODA („Дете на глухи родители“), когото публиката приветства с аплодисменти на жестомимичен език. Историята за баща му, който след парализа вече не можел да си говори с него дори на жестов език, трогна дори преводачите му в залата.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90