Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Оскфордският речник избра думата на годината: младотресение

Патето, което обича млечен шейк, се оказа расист.  - Оскфордският речник избра думата на годината: младотресение

Патето, което обича млечен шейк, се оказа расист.

Оксфордският речник на английския език обяви думата на 2017-та година и тя е youthquake, която може да се преведе като „младотресение“. Този термин означава културни, политически или социални промени, предизвикани от влиянието на младото поколение, съобщава сайтът на издателство „Oxford University Press“.

Отбелязва се, че youthquake е избрана за дума на годината, след като през 2017-а е използвана пет пъти по-често в медиите, отколкото през 2016-а. С. За първи път е използвана през 1965 г. в списание „Vogue“.

За званието „дума на годината“ са претендирали още аntifa (антифашистско движение), broflake (консерватор, оскърбяващ съвременните възгледи за живота), gorpcore (стил в обличането, според който нищо не е по-стилно от пълното отсъствие на стил – важни са само функционалността и удобството), kompromat  (компромат – тук няма нужда от обяснение – този русизъм е добре познат у нас), newsjacking (ситуативен маркетинг или вкарване на определен бранд в новините с рекламна цел), white fragility (изпитваният от белите хора дискомфорт при сблъсък с информация за социално неравенство).

Сред номинираните беше и мемът Milkshake Duck – Патето, което обича млечен шейк (феноменът, когато уважаван и обичан човек губи привилегиите си заради факт от миналото си). Този мем представлява картинка на гумено пате до чаша млечен шейк и надпис „Целият интернет обича това мило пате, което пие млечен шейк! *5 секунди по-късно: Със съжаление трябва да ви уведомим, че патето е расист“.

През 2016-а дума на годината стана „пост-истина“. Понятието описва или обозначава обстоятелства, при които обективните факти се оказват по-маловажни за формиране на общественото мнение, отколкото призивите към емоциите и личните убеждения.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах