Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Основаха нов Съюз на артистите – свободните от трудов договор

Настояват за представителство в комисиите за култура

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Основаха нов Съюз на артистите – свободните от трудов договор

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Нов творчески съюз – „Свободен артистичен съюз” (САС) – бе създаден от творци и изпълнители от всички изкуства, съобщи за „Площад Славейков” инициаторът Игор Марковски. Сдружението на свободните артисти ще се нарича Union of Freelance Artists (UFA) и има за цел да развива, насърчава и утвърждава театралното, музикалното, изобразителното изкуство, както и други сфери на културата и изкуството. В САС ще могат да членуват не само актьори и изпълнители от сценичните изкуства, но и писатели, журналисти, изкуствоведи, художници, композитори… но само ако не са на щат към някоя културна институция.

В Управителния съвет на новоучреденото сдружение влизат Игор Марковски, Асен Аврамов, Димитър Бакалов, Иван Димов, Искра Ангелова, Мария Касимова – Моасе, Силвия – Боряна Пунчева, Васил Стефанов и Симеон Владов. Според организаторите вече има подадени 400 заявки за членство.

Членският внос в организацията ще бъде 1 лв. месечно, а след влизането в Еврозоната – 1 евро месечно.

Според Игор Марковски, когато се появи нов творчески съюз, по закон в комисиите по култура – към общините и към парламента – трябва да присъства и негов представител. САС ще настоява за пълна прозрачност при разпределение на бюджети и провеждане на конкурси за финансиране.

Сдружението ще извършва издателска, продуцентска, рекламна и обучителна дейност, а освен това ще предоставя експертни услуги в областта на авторското право.

В отговор на въпрос на „Площад Славейков“ за разликата между Съюза на артистите в България и Свободния артистичен съюз Димитър Бакалов, един от учредителите на САС, заяви:

„Всички други казионни творчески съюзи отдавна не защитават интересите на своите членове, а са на хранилка към държавата и правителството“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg