Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Основател на кръга „Будител“ поема Литературния музей

Пламен Георгиев-Крайски е новият директор на националния институт

Седем кандидати спориха за длъжността директор на Националния литературен музей. Снимка: Емил Георгиев - Основател на кръга „Будител“ поема Литературния музей

Седем кандидати спориха за длъжността директор на Националния литературен музей. Снимка: Емил Георгиев

След шест години с временен директор, Националният литературен музей вече има и титуляр на поста. Конкурсът за длъжността, проведен от Министерството на културата, е спечелен от Пламен Георгиев-Крайски, един от основателите на кръга „Будител“, бивш зам.-председател на Държавна агенция „Архиви“ и преподавател в УНИБИТ.

Общо седем бяха кандидатите за директор – един от тях бе и временно изпълняващата длъжността досега Катя Зографова. Само двама от участниците, допуснати до конкурса, са били класирани, съобщават от културното ведомство – останалите петима не са събрали необходимите 2/3 от максималния брой точки и не са били класирани.

Подгласник на Георгиев-Крайски е Атанас Капралов, поет и член на Съюза на българските писатели. Именно оттам преди две години обаче го нападнаха, че е автор и на чалга-песни, както и го обвиниха, че е възнамерявал да се кандидатира за председател на творческата организация, но се отказал в последния момент.

Новият директор на Националния литературен музей Пламен Георгиев-Крайски е вече пенсионер. Преди това той е бил заместник-председател на Държавна агенция „Архиви“ при правителството на Сергей Станишев, а след това е преподавал и в УНИБИТ, сочи справка на образователния портал „Академика“.

В последните години Пламен Крайски е активен в опазването на културното наследство на Странджа и Малко Търново. Кръгът „Будител“, чийто съосновател е той, е създаден преди десет години с цел закрила и подпомагане проучванията на културното наследство, обясни Крайски в интервю преди време. Покрай кръга четири пъти в годината излиза и едноименно списание.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90