Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Отново призиви Ленин да бъде пратен при роднините си

Подновената инициатива за мумията е отвличаща маневра, смятат политици

Мавзолеят на Червения площад в Москва, където през 1924 г. е положено балсамираното тяло на Владимир Илич Ленин. Снимка: Staron/Уикипедия, CC-BY-SA-3.0 - Отново призиви Ленин да бъде пратен при роднините си

Мавзолеят на Червения площад в Москва, където през 1924 г. е положено балсамираното тяло на Владимир Илич Ленин. Снимка: Staron/Уикипедия, CC-BY-SA-3.0

В Русия отново започна спор за препогребването на Ленин, съобщава РИА „Новости“. Депутатът от Московската Дума Сергей Митрохин, член на опозиционната партия „Яблоко“, призова мумията да бъде извадена от мавзолея и да бъде погребана не край Кремъл, а в близост до роднините на вожда.

„Този човек сътвори много зло за нашата родина. Заради него сега сме изостанала страна, той е символ на узурпацията на властта“, казва парламентаристът.

Митрохин добавя, че Ленин получил немско финансиране, срещу което е направил преврат, завзел е властта и е разпуснал Учредителното събрание, което трябвало да определи пътя на развитие на Русия.

По-рано, на 3 януари 2022 г., заместник-председателят на Държавната Дума Борис Чернишов призова да бъде премахнато мемориалното гробище от Червения площад заедно с гроба на Сталин и други държавни дейци, а тялото на Ленин да бъде извадено и погребано.

Владлен Гурковски, бивш офицер от Кремълския полк и участник в погребването на Йосиф Сталин през 1961 г., коментира изказването на Митрохин пред „Лента.ру“:

„Няма да ме има мен, няма да ги има хората, които са влизали в мавзолея и са виждали Ленин, и тогава ще го направят. Трябва да минат поне още 50 години. Живи са комунистите, които искрено вярват в Ленин“.

Периодично повдиганата тема за изваждането на Ленин от Мавзолея е само с цел да бъдат събрани политически дивиденти, посочва Гурковски. Погребването на Сталин, смята той, е съвсем различно – самият Гурковски е син на репресиран от диктатора.

Леонид Калашников от Комунистическата партия на Руската федерация осъди инициативата на Митрохин. Според него това е отвличаща маневра, за да не се обръща внимание на проблемите на страната във вътрешен и в международен план. Според комунистите в Русия поне 60% от населението е против погребването на Ленин.

Урбанистът Андрей Иванов също се включва в дискусията с предложение Ленин да бъде погребан, а мавзолеят му да се превърне в музей, посветен на жертвите на съветските репресии.

Ленин е починал на днешната дата – 21 януари, през 1924 г. Въпреки всеобщата заблуда, той е погребан с християнски ритуали. Това е причината преди време Владимир Путин да коментира, че комунизмът е нова религия, подобна на християнството.

Предложението мумията да бъде погребана е дадено за пръв път през 1989 г. Оттогава до днес няколко пъти са издигани подобни искания, включително с одобрението на Горбачов и Елцин, но властта се е отказвала, оправдавайки се с общественото мнение. Владимир Путин се обяви против изваждането на тялото от мавзолея още през 2001 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах