Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Особености на женския кеч на българската попсцена

Рут Колева и Саня Армутлиева в пряк сблъсък в ефира

Разговорът между Саня Армутлиева и Рут Колева (вляво) по Нова телевизия не бе лесно да се проследи. Двете почти не се оставиха една друга да формулират повече от едно изречение. - Особености на женския кеч на българската попсцена

Разговорът между Саня Армутлиева и Рут Колева (вляво) по Нова телевизия не бе лесно да се проследи. Двете почти не се оставиха една друга да формулират повече от едно изречение.

Първи сблъсък на живо организира Нова телевизия между Рут Колева и Саня Армутлиева в петък сутринта. Медията осигури и „рефер“ на срещата – в ролята влезе китаристът на Д2 Димитър Кърнев, който определи словесния двубой за женски кеч, превърнал в сеир за зрителите проблемите на българската музикална сцена.

Преди дни Рут Колева разпространи във Фейсбук видео, в което обвинява Саня Армутлиева – председател на „Профон“, член на УС на „Музикаутор“, управител на „Вирджиния рекърдс“ („Сони мюзик“) и ментор в тв шоуто „Х-Фактор“ – че е вредител в музикалната гилдия и ограбва творците. Нова тв покани в студиото Армутлиева, а Колева интервюира на запис. Два дни по-късно ги събра на рандеву в ефира. Разговорът не бшее лесно да се проследи. Двете почти не се оставиха една друга да формулират повече от едно изречение.

„България е единствената държава, в която дружество като „Профон“ генерира много по-малко средства от всички други сходни дружества в цяла Европа – каза Рут. – Не защото сме малък пазар, а защото (дружеството) генерира малко пари.“

„България е много-много малък пазар за музика и по тази причина, както и ниското правоприлагане на Закона за авторското право, ние имаме много малко механизми, по които можем, когато някой откаже да свири…“, започна Армутлиева. От тук нататък разговорът тръгна стихийно, хвърчаха накъсани фрази, опити за дефиниции, недомлъвки, директни обвинения и оправдания. Фокусът бе изместен в детайлите. Водещите и двете гостенки се прекъсваха, говореха един през друг и зрителите останаха с впечатлението, че в музикалната гилдия става нещо нередно, а какво точно – това може би трябва да бъде обяснено в друго предаване.

Водещите се опитаха да разберат от Рут кой според нея я ограбва и как.

„Освен, че до голяма степен тези хора не са си взели парите, ние смятаме, че няма ясна отчетност какво се случва в това дружество…“, отговори Колева. Последва нов взрив от фрази отвсякъде. След половин-една минута Колева за втори път бе попитана от домакините как точно е ограбвана, на което тя отвърна: „Саня, прощавайте, но вие сте абсолютен монополист и сте абсолютен октопод, това е наименование, което ви го дадоха медиите. Вие държите, с извинение, пипалата си върху музикалния бизнес… (бел. ред. – не се разбира) като стигнем и до риалити форматите, вие сте абсолютно навсякъде. Осем от десет лева от всички изкарани пари от музика в България заминават в чужбина – това подбива нашата икономика по някакъв начин. Вие имате пръст в това. Аз искам да ви попитам абсолютно конкретно…“

(Тук се намесва Армутлиева, не се разбира какво точно казват, но продуцентката надделява в разговора.)

„Аз искам да те посъветвам нещо, дори като приятел – заяви Армутлиева –  преди да говориш, мисли!“

(Отново заговарят едновременно и двете, чува се „аз“, „октопод“, „наричам“ и т.н.)

Колева отново мина в нападение. Позова се на Устава на „Профон“, в който се казва, че член на УС на дружеството не може да бъде „ползвател“. И показа документ, в който фигурира подписът на Армутлиева под формулировката „ползвател“.

„Ползвател“ тук е съвсем друго – отговори Саня, след като погледна документа – тук е юридическо лице, което организира турне. Ние не сме организатор, ние действаме от тяхно име и за тяхна сметка.“

„Да, но вие нямате право да сте в Управителния съвет, камо ли да сте председател на „Профон“, заяви Рут.

(Говорят и двете, чуваме откъслечни фрази, между които „юристи“,“оставка“, „бягате от нещо неизбежно“…)

„Ние вярваме в „Профон“, че може да работи по-добре, но само, когато вас там ви няма“, успяхме да чуем от Рут.

(Нов порой от думи… Кой, кого, какво…)

„Аз няма как да си подам оставката, избрана съм на общо събрание (на „Профон“) плюс Управителният съвет ме е посочил като председател…“, чухме Саня.

(Нещо приказват… Може да отидете до кухнята, да си пуснете едно кафе преди развръзката.)

В окото на бурята водещите пуснаха „страничен наблюдател“  – Димитър Кърнев, на когото беше зададен въпроса: „Кой е крив и кой прав, объркахме се?“.

„И аз се обърках – каза Кърнев. – Истината не е нито изцяло черна, нито изцяло бяла. Глупаво е, че проблемите ни се представят по този начин пред обществото, че ние, музикантите, за пореден път се показваме като не много умни и разединени. Това ни поставя в по-лоша ситуация в сравнение с кинаджиите и театралите, които отдавна си решиха проблемите, а ние още сме на стартовата линия.

Ясно е, че става дума за пари. Ясно е, че в България събирането и отчисляването на авторски права е в десетки пъти по-ниско от другаде… Повече прозрачност никога не вреди, но ние затова си имаме общи събрания на „Музикаутор“ и „Профон“. Проблемът е, че никой не идва на тях. Просто става интересно, когато има женски бой в калта. (Отново взрив от думи в студиото. Кърнев все пак успя да изложи тезата си докрай.) Не трябва да се излагаме.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС