Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Останки на разпънат мъж открити във Великобритания

Първият случай с разпятие от римския период на Острова, намерено в наши дни

След свалянето на мъртвеца от кръста пироните обичайно били изваждани от тялото, но в този случай пиронът се е заклещил в костта. Снимка: Albion Archeology - Останки на разпънат мъж открити във Великобритания

След свалянето на мъртвеца от кръста пироните обичайно били изваждани от тялото, но в този случай пиронът се е заклещил в костта. Снимка: Albion Archeology

Скелет на мъж, чиято смърт е била причинена от разпъване вероятно на кръст, бе открит от британски археолози в малко село в Кеймбриджшир. Специалистите разбират, че работят с необичайна находка, когато забелязват пирон, забит в ходилото на мъртвеца. Това е първият случай с разпятие от времето на римляните на територията на днешна Великобритания, отбелязват учените, цитирани от Би Би Си.

Разкопките в село Фенстантън са започнали през 2017 г. като част от планове за застрояване на терена. Когато се разбира, че на мястото е било разположено римско селище, Университетът в Кеймбридж поема обекта. Дори там „обитателите не са могли да избегнат най-варварското римско наказание“, коментира Корин Дуиг от висшето учебно заведение, ръководител на разкопките.

Открити са общо пет малки гробища, където са били положени останките на около 40 възрастни и пет деца. Гробовете са датирани от III-IV в. сл. Хр.

Снимка: Albion Archaeology

В един от гробовете е намерен трупът на мъжа, който очевидно е бил разпнат. Пиронът е устоял на времето, което позволява на експертите да го изследват в детайли. Смъртта на покойника е настъпила бавно и болезнено, смятат специалистите – мъжът е имал и други наранявания, а по краката му са открити белези, че е имал инфекция на краката. Все още не е изяснено какво може да я е причинило, но предположението на специалистите е, че той е бил окован или завързан преди смъртта си.

Съществуват редица погребални практики по време на римския период на територията на Великобритания, сред които осакатяването не е необичайно, но разпятието е истинска рядкост за времето си, отбелязват археолозите. В света има още само три други примера за открити останки на хора, за които има доказателства, че са намерили смъртта си разпънати на кръст – от Италия, Египет и Йерусалим.

Обичайна практика било използваните пирони да се изваждат от труповете, за да се използват отново, но в случая от Великобритания пиронът се е огънал неестествено, заклещвайки се в костта.

По време на разкопките са открити и редица други предмети, сред които емайлирани брошки, монети, керамични съдове и животински кости. Основите на голяма сграда, площад и пътна инфраструктура сочат към съществуването на богато римско селище, може би дори търговско средище. Фенстантън днес се намира там, където в римско време е минавал Виа Девана – пътят, свързвал Кеймбридж и Годманчестър.

Находките от обекта предстои да бъдат изложени пред публика.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах