Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Останки от минойски лабиринт осуетиха планове за ново летище на Крит

Откритата сграда на 4000 години се намира на 30 километра от леговището на Минотавъра

Минойската постройка ще бъде запазена, а за радарната кула на летището ще се търси ново място. Снимка: Гръцко министерство на културата - Останки от минойски лабиринт осуетиха планове за ново летище на Крит

Минойската постройка ще бъде запазена, а за радарната кула на летището ще се търси ново място. Снимка: Гръцко министерство на културата

Останки от мистериозен минойски лабиринт в Крит заплашва да осуети планове за голямо летище на гръцкия остров, съобщава „Асошиейтед Прес“. Кръглата каменна постройка, датирана отпреди 4000 години, прилича на лабиринт и навява асоциации с легендата за Минотавъра и неговия подземен лабиринт в древногръцката митология.

Находката, направена при скорошни проучвания за строежа на летище край село Кастели, е свидетелство за минойската цивилизация и бе определена от археолозите в страната като „неповторимо и изключително интересно откритие“. Минойският лабиринт се простира на 1800 квадратни метра и не може да се сравни с нищо от наследството на егейската цивилизация, открито в Гърция досега. Интериорът, пресечен със стени, които водят към центъра, веднага навяват асоциации с легендата за Минотавъра, чудовището, което обитавало подземен лабиринт в Крит и изисквало в жертва седем младежи и девойки на всеки девет години. Митичното създание намира смъртта си от меча на героя Тезей и се твърди, че епичната им битка се състояла в лабиринт под двореца в Кносос, който се намира само на 30 километра от минойската сграда край Кастели. Категорични доказателства за минотавърския лабиринт обаче така и не са намерени, въпреки рекламите за туристи.

Предназначението на новооткритата сграда все още се изследва, но според първите теории може би тя е имала религиозни и обредни функции. Заобиколена от каменни стени с височина 1,70 м, постройката вероятно е имала конусовиден покрив. Интериорът е разделен на малки помещения с неизяснено приложение.

Разделението на помещенията напомня структурата на лабиринт. Снимка: Гръцко министерство на културата

Изключва се сградата да е била жилищна, за което подсказват големите количества животински кости, открити в нея.

„Възможно е постройката периодично да е била използвана с ритуални цели, включително в обреди с употреба на вино, храна и може би жертвоприношения – се казва в изявление, разпространено от гръцкото министерство на културата. – Нейните размери, архитектурен план и прецизна конструкция са изисквали значителен труд, специализирани знания и стабилна централна администрация.“

Разположението на сградата на върха на хълм подсказва за важността ú за населението, посочват от гръцкото културно ведомство. Тя е била използвана активно в периода 2000 – 1700 г. пр. Хр. и вероятно е издигната в същия период, в който в Крит се появяват богатите дворци в Кносос и Фестос. Някои от характеристиките на зданието предизвикват асоциации с ранните минойски гробници, наричани на гръцки „кошерни“.

Археологическите разкопки са част от проучване за издигането на радарна кула за ново летище край Кастели. Предвидено да заработи от 2027 г., то трябва да замени втората най-голяма аерогара в Гърция в Хераклион и да поеме обем от 18 млн. посетители годишно. Лина Мендони, гръцката министърка на културата, увери, че кулата ще бъде издигната на друго място, а минойската находка – запазена.

Покрай проучванията за новото летище край Кастели археолозите са разкрили общо 35 обекта с разкопки, допълват от гръцкото културно министерство.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg