Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Останки от руската армия изложени в музеи в Киев

Най-често украинците сами предлагат намереното - от обгорени части на танкове до лични карти на руснаци

В залите на Музея за история на Втората световна война в Киев артефактите идват от съвремието, а на фон върви пропаганда от високите етажи на Кремъл. Снимка: Киевски национален музей на Втората световна война - Останки от руската армия изложени в музеи в Киев

В залите на Музея за история на Втората световна война в Киев артефактите идват от съвремието, а на фон върви пропаганда от високите етажи на Кремъл. Снимка: Киевски национален музей на Втората световна война

Изгорели части от танкове, фюзелаж на руски самолет, обувки, каски и паспорти на пленени или убити руски войници – артефакти от бруталното руско нашествие в Украйна вече са част от експозиции на музеи в Киев. Русия нахлу в Украйна на 24 февруари тази година с идеята да покори за седмица страната и вероятно да инсталира васално правителство. Вместо това, три месеца по-късно, свидетелствата за руската инвазия в страната са изложени в експозиция на открито и в залите на Военния музей на Украйна, докато Русия е изтеглила танковете си в източната част на страната край сепаратистките Донецк и Луганск.

Инициативата за предметите от войната е на самите украинци от и край Киев, които предлагат намереното на улицата или по домовете си в местните музеи, разказва пред „Гардиън“ Олександър Шемеляк от Националния военен музей в Киев. Предметите може да се разгледат и в Музея на втората световна война в другата част на столицата. Изложбата „Разпятие“ представя голяма колекция руски вещи и оръжия и пресъздава обстановката, в която хиляди украинци са били принудени да живеят в бомбоубежища. Само три дни след хаотичното изтегляне на руските сили от района край Киев в началото на април, музеят изпраща изследователска експедиция, подкрепена от украинската армия. Находките са достатъчно за няколко експозиции и голяма част от тях са представени артистично – в една от залите например военните ботуши на руски войници са подредени в очертанията на червена петолъчка.

Повечето артефакти са предадени на музея от киевските граждани. Снимка: Киевски национален музей на Втората световна война

В центъра на друга зала се забелязва църковна икона, почти изцяло обгорена, ударена от шрапнел. Иконата, както и други църковни вещи, са били събрани от три църкви, унищожени в инвазията, разказват от Музея на Втората световна война.

В една от витрините са  изложени паспорти, лични и дебитни карти и други лични вещи на руски войници. На техен фон е представена карта на Киев, където в различни цветове са отбелязани полицейски участъци и други стратегически точки в столицата – била е иззета от заловена група руснаци още в първите дни на войната. В много от залите са монтирани телевизори, на чийто фон върви компилация от изказвания на руски политици срещу Украйна и украинците.

„С този проект искаме да покажем какво се случва, когато уроците на историята останат ненаучени“, казват от музея пред „Гардиън“.

Убежищата на хората от Гостомел са пресъздадени в подземието на институцията – жителите на града прекараха повече от месец под земята по време на окупацията, отбелязва „Евронюз“. Всички артефакти са оригинални – мръсните матраци, одеялата, пакетчетата чай, бутилките с олио, дори и мемориална плоча, изработена за жена, недочакала изтеглянето на руските войски.

От двата музея обясняват, че искат да запазят артефактите за следващите поколения, но и държат да ги видят всички украинци, които не са преживели лично ужаса на войната.

„Много хора избягаха на по-спокойни места и сега се завръщат – коментират пред „Гардиън“ от Музея на ВСВ. – За щастие, те не са преживели лично окупацията, но ще имат възможност да видят ужаса ѝ през изложбите.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах