Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Оставка заради Закона за културното наследство

Арх. Бойко Кадинов напуска зам.-министерския пост, иска „Кодекс на културата” и ясни приоритети, каквито в момента няма

Оствката си Бойко Кадинов е заявил малко преди „видеото до прозореца“ на министъра на културата. Снимка: Стопкдър от „Култура.бг“ на БНТ - Оставка заради Закона за културното наследство

Оствката си Бойко Кадинов е заявил малко преди „видеото до прозореца“ на министъра на културата. Снимка: Стопкдър от „Култура.бг“ на БНТ

Архитект Бойко Кадинов е подал оставка като заместник-министър на културата заради липсата на подкрепа за реформи в Закона за културното наследство. Това заяви самият той днес в предаването „Култура.бг“ по БНТ.

Оставката му е внесена в деловодството на министерството на 7 април, часове преди министърът на културата да заснеме прословутото „видео до прозореца“.

Арх. Кадинов не отправи никакви обвинения и не нападна никого от екипа на Министерство на културата. Неговите възражения са свързани основно с „липсата на приоритети в културата“.

Той настоява за създаване на „Кодекс на културата“, който сравни с капитела на Народния театър – за да бъде поддържан фронтонът с красивите релефи, отдолу са нужни няколко прости колони, каза архитектът.

„В момента имаме само една изхабена и наклонена колона – Законът за културното наследство“, подчерта той.

За четири месеца екипът на зам.-министъра, отговарящ за съхранението на културното наследство у нас, е срещнал разбиране от много институции – Камарата и Съюзът на архитектите, строителски организации и университети – в подкрепа на предстоящо европеизиране на законодателството. За съжаление това не се е случило, въпреки активната подкрепа от страна на френското правителство и усърдната работа на работната група начело с арх. Тодор Кръстев.

Арх. Кадинов отказа да отговори на въпроса дали министър Атанасов ще се справи с работата си, но иносказателно намекна:

„Не искам да се окаже поредният поправителен изпит“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах