Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Оставка в ПЕН-Америка заради забрана за събитие с руски дисиденти

Вицепрезидентът на организацията напусна заради отмяна на среща с руски писатели по настояване на украинските им колеги

Кадър от срещата с Артьом Чапай и Артьом Чех на тема „Украински писатели на война“ в Ню Йорк. Снимка: Beowulf Sheehan/PEN America - Оставка в ПЕН-Америка заради забрана за събитие с руски дисиденти

Кадър от срещата с Артьом Чапай и Артьом Чех на тема „Украински писатели на война“ в Ню Йорк. Снимка: Beowulf Sheehan/PEN America

Маша Гесен, вицепрезидент на борда на ПЕН-Америка, е напуснала организацията след отмяната на събитие с панелисти от Русия. Те е трябвало да участват в ежегодния фестивал „Световни гласове“, провеждан в Ню Йорк и Лос Анджелис с участието на писатели и други публични фигури от света на литературата и книгоиздаването. Гостуването им обаче е било отменено от ПЕН-центъра, след като панелистите от Украйна заявили, че няма да участват, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

В програмата на фестивала е бил обявен и разговор с няколко писатели дисиденти от Русия, негов модератор е трябвало да бъде самата Гесен. В друг панел гостите са украинските писатели Артьом Чапай и Артьом Чех, съответно доброволец и старши стрелец и наводник на бронетранспортьор на Въоръжените сили на Украйна в Донбас.

В пространно изявление от 16 май от ПЕН-центъра обясняват, че руският панел е бил отменен след недоразумение. Заради продължаващата руска инвазия в Украйна украинските гости са поставили условие и са се съгласили да се включат след уверение, че руски писатели няма да участват. От ПЕН са разбрали, че това условие важи само за украинския панел, а не за цялото събитие.

„Те (украинците) ни информираха, че нямат възможност да участват и обясниха, че ако и двата панела се състоят, тяхното участие може да има последици или дори да доведе до забрана за връщането им в Украйна.

Изправени пред последиците от нашата грешка и без никакви други работещи варианти, ние взехме решението да продължим с украинския панел, предвид обстоятелствата и риска, пред който са изправени като войници, факта, че са пропътували огромно разстояние, за да участват и че бяха изправени пред недоразумение, към което ние допринесохме.

Гесен, родом от Москва, е сред отявлените критици на президента Владимир Путин и неведнъж се е изказвала остро за режима му публично. С решението си обаче ПЕН потъпква принципите си и не бива да толерира забраната за гостуване на участници, „просто защото някой не ги иска“.

Гесен вече няма да бъде вицепрезидент на организацията, но ще остане член и ще продължи работата си по проекта „Архив на руските независими медии“, обявен през април.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС