Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Оставка за Рашидов

Вежди Рашидов, скулптор, председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Оставка за Рашидов

Вежди Рашидов, скулптор, председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Днес във в. „Труд“, който в миналото бе далеч по-приличен вестник, се появи четиво, подписано от представител на властта в нашата държава – председателя на Комисията за култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов. По-късно тази словесна изява бе препечатана и от други медии – сайтовете „Епицентър” и „Правен свят”. Ако се появи и на други места, това окончателно ще очертае един все по-ясно отличаващ се медиен кръг, който с готовност и чрез говорители като Рашидов приписва на други своите грехове.

Тирадата на овластения артист-чиновник е в стилистика, която бяхме позабравили и уж загърбили преди 30 години. Така изглеждаха нещата в далечната вече (но само по време) епоха на социалистическата тирания, когато неудобните бяха заклеймявани публично; когато списъци с „врагове” се появяваха на страниците на „Работническо дело” и следваха репресии. Но дори тогава онези по върховете изпитваха някакъв срам и не подписваха лично гилотиниращите си статии. Сега тази граница е премината – депутатът, който отговаря за медиите в Народното събрание, определи публично кои са „лошите“ сред медиите.

В публикацията са изброени имена на хора и медии в лъжлив и изкривен контекст, в стилистиката на жълтата преса, което не подхожда на човек от културата, а още по-малко на бивш двукратен министър на културата, но който – оказва се – няма проблем да използва определения като „еректирал“ в аналитичен текст. Онези, които не се възхищават на разпищоления му език и методи, са обявени за „креслива шайка“, „платени“ и „хрантутници“ – лексика, която се среща в някои жълти официозни медии. А за пример в журналистиката председателят на медийната комисия дава бивши доносници и сътрудници на Държавна сигурност; там са и имената на хора, които вероятно се срамуват, че са поставени в този отбор.

Този текст не е просто случаен глас на някой самозабравил се културтрегер, който често намира сравнения край „чепа за зеле“. Това е гласът на Властта, която вече бърка в кобура, както отбеляза един от посочените. Вежди Рашидов е част от властта, той я въплъщава – буквално и метафорично. Затова да попитаме управляващите: ако наистина смятат, че нямат нищо общо със социализма и тоталитарния строй, има ли общо с демокрацията подобна ситуация – посочването на неудобните за властта? Какво е устройството на държава, в която управляващите обвиняват медиите за оставките на корумпирани министри и чиновници? За каква свобода на словото говорим, когато точно властта нарочва медиите за врагове и разполага с инструментите да ги унищожи?

Ако управляващите все още се титулуват като борци срещу социализма, ако се разграничават от соцреализма и подкрепят демократичните ценности, а отговорът на третия въпрос не е „стига с тази свобода на словото, писна ми да критикуват властта“, време е за оставка. Призоваваме председателя на Комисията за медии и култура в Народното събрание Вежди Рашидов да подаде оставка заради мракобесните обвинения срещу журналисти и медии, които са в обсега на неговата властова позиция. Той доказа, че не разбира смисъла на медиите, че не прави разлика между журналистика и пиар, не е обективен, нито безпристрастен при взимането на решения в ролята на законотворец на медиите и културата в България.

Не настояваме за извинение – колко негови извинения помним, след които творецът-чиновник отиваше все по-далеч, за да стигне до деня, в който изправи хора и медии до стената.

Г-н Борисов, да се страхуваме ли?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах