Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Оставки в Национален фонд „Култура“

Освобождаването поискано от министър Атанас Атанасов - заради съмнения в „безпринципно разпределение на средства, прокарването на лични пристрастия и липсата на мотиви за вземането на конкретни решения“

Министърът на културата Атанас Атанасов. Снимка:  Гергана Димитрова/Площад Славейков - Оставки в Национален фонд „Култура“

Министърът на културата Атанас Атанасов. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Колективна оставка на Управителния съвет на Национален фонд „Култура“ поиска министърът на културата Атанас Атанасов, за да се постави „ново начало“, съобщават от ведомството. Конкретна причина за исканото отстраняване не се посочва, но идва след оповестеното решение за изложбата „Другите българки“, за която фондът отпуска през 2020 г. 10 хил. лв.

Настоящият УС на Фонд „Култура“ е на назначен по време на министър Велислав Минеков през ноември 2021 г.

Като аргумент за исканите оставки се посочват „натрупаните негативи, които не могат да бъдат пренебрегвани“. По време на срещата министърът е подчертал, че осъзнава персоналната отговорност, която носи за избора на членовете на Съвета, „но при условията, в които в момента се налага взимането на решения, водещ става компромисът“. По думите му, „това е единственият достоен и честен начин да опитаме да върнем доверието към работата във Фонда – не само публично, но и сред всички хора на изкуството, които разчитат на неговата подкрепа, за да реализират проектите си“.

„Напълно осъзнавам, че причината за съмненията за безпринципно разпределение на средства, прокарването на лични пристрастия, както и липсата на мотиви за вземането на конкретни решения, не са адресирани само към настоящия състав на Управителния съвет. Както споделих и на срещата, смятам, че една такава колективна саможертва си заслужава в името на отговорността, която предстои за Фонда към всички, ангажирани в сферата на културата“, обяснява Атанас Атанасов.

Заявленията за напускане са изпратени още преди проведената днес видеоконферентна среща на Атанасов с УС на фонда – напускат д-р Мирена Станева, изпълнителен директор на Национален фонд „Култура“, и д-р Нели Стоева, главен асистент в Катедра „История и теория на културата“ на Софийския университет и член на Управителния съвет. Министърът и приел оставките също на Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели, Георги Керезов, представител на Министерство на финансите, и на Теодора Дачева, заместник-изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в България. Христо Йоцов, член на УС на Фонда, изрази съгласие с министъра.

Трима души са отказали да напуснат – Велико Маринчевски, асистент в Националната художествена академия, Цанко Василев, културен мениджър, и Елена Николова, представител на Министерство на културата. Решенията на Ирина Гъркова, служител в министерството, и на издателката и поетеса Силвия Чолева се очаква да бъдат изпратени в писмен вид.

Д-р Мирена Станева ще продължи да ръководи фонда като изпълнителен директор до провеждането на процедура по избор.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах