VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Оставят археолозите без 1 лев за разкопки?

Обявените 2,4 млн. лв. може да не бъдат преведени

Вместо да проучват старите столици Плиска и Преслав, всички археолози са пратени да копаят пред булдозерите на строящите се магистрали. - Оставят археолозите без 1 лев за разкопки?

Вместо да проучват старите столици Плиска и Преслав, всички археолози са пратени да копаят пред булдозерите на строящите се магистрали.

Нулева година заплашва българската археология. Източници на „Площад Славейков“ предупреждават, че съществува опасност правителството да не преведе обещаните за разкопки 2,4 млн. лв., за които учените междувременно успяха да се скарат – Николай Овчаров се оплака, че 80 000 лв. са му малко за Перперикон, а Божидар Димитров отвърна, че и 1 лв. му е много. 

От Министерството на културата засега „успокояват“ археолозите, че парите най-вероятно ще бъдат забавени. В най-оптимистичния вариант средствата може би ще бъдат осигурени чак в края на сезона.

Докато това стане, всички археолози са пренасочени на изграждащата се магистрална пътна мрежа. Около 200 специалисти от Института по археология и общинските музеи ще копаят за артефакти пред булдозерите на магистралите „Струма” и „Марица”. На учените ще помагат още към 500 специализанти и студенти. Според плановете, магистралите „Марица“ и „Струма“ трябва да бъдат завършени през месец март 2015 г.

По лот 2 на магистрала „Струма”, между Дупница и Благоевград, са пратени археолози на 14 обекта. За проучването държавата отпуска 4,7 млн. лв. Друга група е пратена на лот 1 Оризово – Димитровград на магистрала „Марица“. Ще има проучвания и по газовата връзка със Сърбия.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg