Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Освен злато, в Дубай показваме народни танци и храна за Космоса

На „Експо 2020“ в ОАЕ Италия представя копие на Давид на 3D принтер, САЩ - проби от Луната

Всеки предмет от Панагюрското съкровище е експониран в отделна витрина. Снимка: НИМ - Освен злато, в Дубай показваме народни танци и храна за Космоса

Всеки предмет от Панагюрското съкровище е експониран в отделна витрина. Снимка: НИМ

Копие на Панагюрското златно съкровище е експонирано в девет отделни стъклени витрини в българския павилион на „Експо 2020“ в Дубай, съобщават от Националния исторически музей. В изложбата са включени и копия на златни предмети от Гроб 43 на Варненския некропол, както и копие на глинена маска от Гроб 2. Предметите ще бъдат експонирани в Дубай до април 2022 г.

Съкровищата бяха освободени от митницата на летището в Дубай, след като организаторите заплатиха гаранция, и днес те вече представят България по време на едно от най-големите световни изложения.

Вижте още: ОСВОБОДИХА СЪКРОВИЩЕТО ОТ МИТНИЦАТА В ДУБАЙ

Няколко събития от програмата на „Експо 2020“ бележат българското участие на изложението, което минава под знака „Мобилност“ – един от трите фокуса на проявата: „Устойчивост. Мобилност. Възможности“. Освен тракийските съкровища, на 3 и 5 октомври в близост до българския павилион ще се представят български фолклорни танци, в които може да участва и публиката.

На 20 октомври ще се проведе конференцията „България в Космоса: полет на иновациите“, в която ще бъдат демонстрирани постиженията на България в Космоса, със специален акцент върху космическата храна и селскостопанската технология за производство на храни.

На 9 февруари 2022 г. в Зона Ал Форсан в Дубайския хилядолетен амфитеатър ще има концерт за пиано и тромпет на Надежда Цанова и Петър Македонски.

По време на цялото изложение ще се провеждат събеседвания и практически занятия с фирмата „Хитл“ ЕООД, която предоставя възможности за работа на бежанци. Тяхното представяне е в сектор „наемане на работа“.
Българският павилион предоставя и забавление за деца – в палатата децата ще могат да наблюдават как работи кинетичната енергия.

В „Експо 2020“, което беше отложено с една година заради пандемията, участват 192 държави. Изложението се провежда на площ от 438 хектара между Дубай и Абу Даби. Всяка държава представя най-интересните древни или съвременни факти за себе си. Египетският павилион включва три оригинални статуи от времето на фараоните. Етиопският павилион представя реплика на „първата жена“ – най-древният скелет, открит на земята. В италианския павилион ще бъде показана реплика на „Давид“ на Микеланджело, пресъздаден ог 3D принтер. Перу ще изложи макет на древния мост на инките в Кешуачака. Динамичната фасада на южнокорейския павилион непрекъснато се променя през целия ден. Павилионът на САЩ представя проби от Луната от мисиите „Аполо“, 43-метрова реплика на усилвателя Falcon 9 и копие на марсохода Mars Opportunity.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах