Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Освещават мястото, където вдигат паметника на Самуил

 - Освещават мястото, където вдигат паметника на Самуил

Освещаване на мястото, където ще бъде издигнат паметника на цар Самуил, ще се проведе днес в градинката пред църквата „Света София“ в столицата. Церемонията е посветена на 1000-годишнината от смъртта на българския владетел на 6 октомври 1014-а. На ритуала ще присъстват президентът Росен Плевнелиев и служебният премиер Георги Близнашки. На мястото ще бъде положен и основният камък на постамента.

Плевнелиев ще поведе днес и държавна делегация в Солун, за да положи венци пред костите и плащаницата на цар Самуил, съхранявани в Музея за византийска култура.

Вечерта в 17, 45 часа патриарх Неофит ще произнесе заупокойна молитва в храм-паметника „Свети Александър Невски“ в памет на българския цар.

От 19 часа в Аулата на Софийския университет ще се проведе възпоменателна вечер с участието на премиера Близнашки като председател на Националния организационен комитет. След това започва концерт на стара българска музика по транскрипции от средновековни ръкописи от XII век.

Събития предстоят и при Самуиловата крепост до с. Ключ, общ. Петрич.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg