Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Освободеният Пикасо

Завесата за балета „Тривърхата шапка”, окачена през 1959 г. като емблема на прочутия ресторант „Четири сезона” в Ню Йорк, вече е в музей

Детайл от завесата, създадена от Пабло Пикасо за балет на Сергей Дягилев. - Освободеният Пикасо

Детайл от завесата, създадена от Пабло Пикасо за балет на Сергей Дягилев.

Висока 6 метра и представяща на преден план зрители от ХVІІІ век на арена за борба с бикове, завесата, поръчана на Пикасо от Сергей Дягилев през 1919 г. за спектакъла на балета „Тривърхата шапка” на Леонид Масин и Мануел де Файя, е вече в музея „Историкъл сосайъти” в Ню Йорк, който тази есен ще покаже новата си експозиция, съобщава испанският „Ел Мундо“. 

Този щастлив край за считаната като най-голямата (като мащаб, не като значение) творба на Пикасо в Щатите, окачена в „Четири сезона” от откриването на ресторанта през 1959 г., бе предшестван от невероятни перипетии. Собственикът на сградата „Сийграм”, в която се помещава ресторантът, Аби Роузен, искаше да откачи завесата още през февруари 2014 г. – под претекст за ремонт на стената. Това деяние можеше да съсипе творбата и неправителствената организация New York Landmarks Conservancy, занимаваща се от 1973 г. с опазването и повторната употреба на най-бележитите инфраструктурни сгради в Ню Йорк, успя да го предотврати.

Но както писа навремето „Ню Йорк Таймс”, проблемът по-скоро беше фактът, че тази творба на Пикасо не се харесваше на Роузен. Германският архимилионер, установил се в Голямата ябълка, президент освен това и на Нюйоркския държавен съвет по изкуствата, събира голяма колекция от творби на съвременното изкуство и вероятно си е правел сметката колко ли от тях биха могли за заемат мястото на завесата…

Собственикът на сградата, в която се намира ресторантът „Четири сезона“, не харесва тази творба на Пикасо.

Аби Роузен, собственик на сградата, в която се намира ресторантът „Четири сезона“, не харесва тази творба на Пикасо.

Основният факт обаче, заради който се развихря скандалът е, че макар „Четири сезона” да се ползва от 1989 г. със защита като част от културното наследство на Ню Йорк, тъй като се намира в „Сийграм” – сградата, проектирана от архитектите Мис ван дер Рое и Филип Джонсън, завесата на Пикасо не се включва в тази категория, защото нейната собственост е различна от тази на ресторанта, и освен това е подвижен елемент.

През юни 2014 г. Роузен постигна споразумение с г. New York Landmarks Conservancy творбата на Пикасо да бъде преместена в „Историкал сосайъти” и така да се сложи край на „Аферата на Трикорна”, както „Ню Йорк Таймс” нарече целия процес, тъй като оригиналното заглавие на „Тривърхата шапка” е било „Трикорнът” (Трирогът).

„Четири сезона” също се променя

Това лято бе съобщено също, че собственикът на сградата прекратява договора за наем с притежателите на марката на ресторанта Алекс фон Бидер и Джулиан Николини. През 2016 г. „Четири сезона” ще трябва да напусне сградата „Сийграм” след като 57 години там поднасяха храна на силните на деня, богаташите и прочутите – от Джон Ф. Кенеди до Барак Обама, и на всички, които останаха в историята на финансите, политиката и изкуствата през последните няколко десетилетия.

Прекрасната завеса, вече в безопасност, крие богата история – именно заради нея Дягилев поръчва на Мануел де Файя допълнителна увертюра към партитурата си, за да направят с Масин балет в испански стил, очаровани от Испания, която посещават в 1916 г., възползвайки се от неутралитета на страната през Първата световна война.

Основателят на „Руски балет” поискал повече музика, за да може публиката да се наслади на прекрасната рисунка на Пикасо – негов сътрудник от 1917 г., когато прави дизайна на кубистичния балет „Парад” и когато се запознава с балерината Олга Коклова, първата му съпруга и майка на първородния му син Пабло. Геният прави „Пулчинела” (1920) и „Куадро Фламенко” (1921), също съвместно с Дягилев, който, заради недостиг на средства продава на части завесата през 1928-а – година преди преждевременната си смърт. През 1957-а дъщерята на собственика на „Сийграм” Филис Ламбер купува завесата, след като тя е минала през различни колекционери през изминалите три десетилетия и я окачва там, където ще виси през следващия половин век.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90