Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Освободиха съкровището от митницата в Дубай

Организаторите на българския павилион на „ЕКСПО 2020“ в ОАЕ са платили митото „на добра воля“, но твърдят, че това не е тяхно задължение

Копието на Панагюрското златно съкровище ще бъде изложено на българския павилион  на „ЕКСПО 2020“ в Дубай на откриването  в петък, 1 октомври.  - Освободиха съкровището от митницата в Дубай

Копието на Панагюрското златно съкровище ще бъде изложено на българския павилион на „ЕКСПО 2020“ в Дубай на откриването в петък, 1 октомври.

Копията на Панагюрското и Варненското съкровище, задържани на митницата в Дубай, вече са освободени, съобщи БНТ. Организаторите от ДЗЗД  „България ЕКСПО 2020“ са внесли гаранция и са подписали декларация, че златото е за изложба и след края ѝ ще бъде върнато в България.

Специално за освобождаването на златните копия до Дубай е летял екип от Националния исторически музей, който е придружил ценностите до българския павилион на „Експо 2020”.

Вчера стана ясно, че преди дни 12 килограма златни копия на националните ценности са били задържани на митницата в Дубай поради нередовни документи, заради които са били третирани от властите в ОАЕ като незаконен внос на злато.

Вижте още: КОПИЕ НА ПАНАГЮРСКОТО ЗЛАТО БЛОКИРАНО НА МИТНИЦАТА В ДУБАЙ, ДОКАТО НЕ МУ ПЛАТЯТ МИТОТО

БНТ цитира неназовани източници от „Сиела“, които участват с две фирми в консорциума организатор на изложението от българска страна. Според тях твърдението на Министерството на икономиката, че документите са подготвени в последните дни, не е вярно. Те настояват, че придружаващите документи от НИМ са били оформени пред митническите власти 5 дни преди износа. Все пак не става ясно дали има споразумение за избягване на мито, което е ангажимент не на НИМ, а на фирмата организатор. Както „Клуб Z“ уточни вчера, трябвало е да бъде получен отговор по дипломатически път, който не е бил получен навреме.

От „Сиела“ добавят, че цялата документация, свързана с оборудването на българския павилион, е изрядна и са платени всички дължими такси и мита.

В специално изявление до медиите, изпратено от консорциума ДЗЗД „България ЕКСПО 2020“, се твърди, че Министерството на икономиката е координаторът на българското участие в „ЕКСПО 2020“ в Дубай, а единственият представляващ България в Дубай – г-н Димитър Димитров, е отказал съдействие на екипа без разпореждане от Министерството на икономиката. Организаторите, спечелили обществената поръчка, твърдят, че са платили гаранцията на добра воля, без да са задължени за това и че то е ангажимент на министерството като представител на държавата.
В изявлението се казва още, че вероятно за инцидента основна вина носят консулът на РБългария в Дубай и директорът на българския павилион Димитър Димитров:

„Има надлежно подадена митническа декларация, изготвена от Националния исторически музей (НИМ) пет дни преди износа. Копията на съкровищата са изнесени от Република България по надлежния и законов ред. Експонатите са съхранявани в специални изработени алуминиеви сандъци с размер 90/60/50 см, тегло около 60 кг всеки, с надпис на английски език „NATIONAL MUSEUM SOFIA BG“. В деня на полета репликите са транспортирани с бронирана кола на СОТ от представители на Националния исторически музей до летище София и предадени на Карго отдела. Като износител на репликите е посочен НИМ, а като получател – Павилионът на Република България.

При пристигането в Дубай експонатите са надлежно декларирани от представителите на НИМ пред митническите власти. Репликите са прегледани, пломбирани и оставени на съхранение в митницата на летище Дубай до оформяне на временния внос. В този смисъл експонатите не са били задържани, а още по-малко членове на делегацията, а митническите власти се държаха изключително позитивно с нас.

Още преди месец като организатор на представянето на България на изложението сме заявили пристигането на репликите като експонати за българския павилион в електронния портал на „Дубай Експо 2020“. Предварително бяхме уведомили и изпратили копия на документите от НИМ на г-н Димитров и г-н Консула на РБ в Дубай. Бяхме помолили да ни чакат на летище Дубай като представители на България. Документите, които им бяхме изпратили, бяха надлежно препратени на митница Дубай. В същото време за наша огромна изненада нито един представител на консулската ни служба в Дубай не посрещна представителите на НИМ, за да им окаже съдействие пред местните власти и да оформи временния внос“.

В писмото на консорциума се разкриват и още технически подробности по организацията, свързани с право за откриване на банкови сметки в Дубай, липса на касов апарат за павилиона, и невъзможност за данъчна регистрация според външнотърговските закони. Освен това се споменават конкретни имена, които би трябвало да носят отговорност в създадената ситуация:

„Единствени представители, вписани в лиценза на Павилиона пред Дубайската държава, са Генерален комисар, Заместник-генерален комисар и Директор на павилион. Съгласно решение на българското правителство:
– Генералeн комисар е министърът на икономиката (в момента служебен министър г-жа Даниела Везиева);
– Заместник-генерален комисар е главният секретар на Министерство на икономиката (в момента длъжността се изпълнява от г-жа Емилия Янева);
– Директор на павилиона е г-н Димитър Димитров“.

Така и не става ясно кой е имал задължението да плащането на мита и такси за изнесените златни копия на съкровища. След като вчера Министерството на икономиката заяви, че това е ангажимент на организатора, днес в изявлението си от консорциума казват:

„Уверено заявяваме, че нямаме неизпълнени ангажименти съгласно подписания Договор № 121/13.12.2019 г. Напротив – свършили сме значително повече от изискваното. Предмет на договора са разработване и реализиране на концепция, дизайн на павилиона, организиране на съпътстваща изложението програма, бизнес събития и други прояви в Деня на България“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах