Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Освобождение за Мечо Пух от „Дисни“ – в САЩ, но не и в Европа

Със свободен достъп са вече първите романи на Ърнест Хемингуей и Уилям Фокнър

Мечо Пух и Тигър от анимацията на „Дисни“ - Освобождение за Мечо Пух от „Дисни“ – в САЩ, но не и в Европа

Мечо Пух и Тигър от анимацията на „Дисни“

Конгломератът „Дисни“ вече не държи правата върху Мечо Пух. Историята, създадена от А. А. Милн, е в списъка на редица книги, звукозаписи, филми и музикални композиции, които станаха обществено достояние на 1 януари 2022 г., съобщават от Центъра за изследване на обществените достояния в САЩ. Според американското авторско право свободният достъп до дадено произведение е позволен, след като изтекат 95 години от създаването му. Вследствие на това на територията на САЩ издатели и продуценти ще имат право да преиздават, допълват и надграждат героите от „Мечо Пух“, с изключение на Тигъра – образ, който се е появил по-късно от останалите в книгата.

В Европа авторското право важи 70 години след смъртта на автора, което означава, че произведенията на А. А. Милн ще могат да се използват свободно у нас в нови преводи едва през 2027 г., тъй като Алън Милн умира на 31 януари 1956-а.

Свободни от авторски права от началото на 2022 г. са и първите публикувани романи на Ърнест Хемингуей и Уилям Фокнър – „И изгрява слънце“ и „Войнишка награда“. Със свободен достъп е и романът на Агата Кристи „Убийството на Роджър Акройд“, издавана също като „Алиби“. В списъка са и първите книги със стихове от Лангстън Хюз и Дороти Паркър. Сред падналите права върху музика може да бъде отбелязано и името на световния тенор Енрико Карузо с всички записи, правени преди 1926 г. Сред тях има арии от „Риголето“, „Травиата“, „Бохеми“ и много други.

„Дисни“ продължава да държи правата си върху филмите и всички свързани с тях продукти и търговски марки. През 2024 г. обаче мултимедийният конгломерат ще изгуби авторските права върху символа на компанията си – Мики Маус.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах