Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

От 8 до 100 лв. за нибелунгите в Операта

Стигнаха ли певците ни нивото на Вагнер, ще чуем на Летния фестивал

На 23, 24, 26 и 29 юли Софийската опера ще представи за втори път пълния цикъл от тетралогията „Пръстенът на нибелунга”. - От 8 до 100 лв. за нибелунгите в Операта

На 23, 24, 26 и 29 юли Софийската опера ще представи за втори път пълния цикъл от тетралогията „Пръстенът на нибелунга”.

От 8 до 100 лева – толкова струват билетите за Летния Вагнеров фестивал в Софийската опера. На 23, 24, 26 и 29 юли трупата ще представи за втори път пълния цикъл от тетралогията „Пръстенът на нибелунга”. Режисьор на всичките четири части – „Рейнско злато”, „Валкюра”, „Зигфрид” и „Залезът на боговете”, е Пламен Карталов. Именно негово решение е заглавието на цикъла да е „Пръстенът на нибелунга”, а не „Пръстенът на нибелунгите”, както е при Вагнер.

Когато посяга към тетралогията, Карталов е амбициран на всяка цена да я направи изцяло с български певци. Успява и със задоволство отбелязва, че много рядко в света ще се намери състав, който да изпълни „Пръстенът на нибелунга” със собствени национални сили. Самочувствието му идва и от признанието на негови колеги в Русия. „Когато гостувахме за Дните на българската духовност в Москва, директорът на Болшой театър ми каза: „Ние нямаме сили да посегнем към тази тетралогия”. С него постигнахме споразумение да гостуваме в Болшой театър през 2014/15 с български и италиански репертоар. Но целия „Пръстен на нибелунга” ще направим в Русия с наши и техни изпълнители. Това е голямо признание”, коментира оперният директор.

Освен хвалби, неговите постановки получиха и критики. Преди година в разгромяващо интервю в пресата тенорът Бойко Цветанов изказа мнението на професионалната гилдия. „Смятам, че Карталов унищожава младитe певци с Вагнер. Той ангажира целия потенциал на операта, за да задоволи егоистичната си прищявка той да режисира Вагнер. Певците са преуморени, знам го, защото при мен идват певци да търсят вокална помощ. A те не са подготвени за този репертоар, независимо от големия труд, който положиха. Прави чест на тези млади таланти! Но аз съм пял Вагнер – и в „Лоенгрин”, и в „Летящият холандец”, и познавам творчеството му. При него е много важен текстът, философията, има едни безкрайни речитативи. А ние нямаме създадени певци за Вагнер, те не говорят немски – ако не живееш в немскоезична среда, няма как да овладееш произношението. Извинявам се, но съставът не е все още на нивото на Вагнер”.

Дали година по-късно певците са стигнали нужното равнище – предстои да видим между 23 и 29 юли в Операта.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg