Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Адам Драйвър – от битката срещу терора до междузвездните войни

Свалил армейската каска и нахлузил страховитата маска на Кайло Рен

Големият въпрос е ще остане ли Кайло Рен в плен на Тъмната сила. - Адам Драйвър – от битката срещу терора до междузвездните войни

Големият въпрос е ще остане ли Кайло Рен в плен на Тъмната сила.

Днес всички знаят кой е Кайло Рен, главният злодей в най-гледания филм в Америка за всички времена. А под маската на Кайло се крие Адам Драйвър.

Роден е през 1983 г. и расте в обикновено, религиозно (баща му е проповедник) американско семейство. Момчето играе в училищния театър и пее в хора, но през 2001 г. му се случват две неща – първо завършва училище, а после терористи забиват два пътнически самолета в кулите на Световния търговски център и още един – в сградата на Пентагона.

Веднага след 11 септември, заедно с всичките си приятели си казахме “Хайде да се запишем в армията!“, но накрая отидох само аз“, спомня си Драйвър.

Така, вместо в колеж, 18-годишният Адам постъпва в Морската пехота. Там остава малко повече от две години, но накрая е уволнен по медицински съображения – без да е стрелял по терористи. Причината е тежка травма на гръдната кост, получена при падане от велосипед.

В морската пехота

Драйвър така и не участва в бойни действия, но по време на едно учение снаряд с бял фосфор, вместо да удари предназначената цел, избухва съвсем близо до войниците. Докато гледа вцепенен разнасящия се бял облак, който едва не го убива, на Адам изведнъж му просветва, че иска да стане актьор.

Записва се в „Джулиард“ да учи драма. Дипломира се през 2009 г. и веднага започва да получава роли на и извън Бродуей. Междувременно си намира и работа, за да може да си плаща сметките. Бързо пробива и в киното, макар и с неголеми роли, във филми като „Джей Едгар“ и „Линкълн“. Сигурно си го спомняте и как пее заедно с Джъстин Тимбърлейк и Оскар Айзък (най-добрият пилот на Съпротивата), ако сте гледали „Истинският Люин Дейвис“ на братята Коен. Известен обаче става с ролята си в един тв сериал – „Момичета“ на HBO.

В сериала „Момичета“ на HBO

 „Когато четях за първи път сценария, не можех да повярвам, че това е моята роля – аз трябваше да играя любовник“, спомня си Драйвър.

Той действително има мрачен поглед и необичайно, унило, но не и грозно лице. Трябва да видите войнишките му снимки, на които е подстриган съвсем късо, за да разберете защо е останал изненадан, че не е получил комедийна роля.

Вече  сме 2016 г., талибаните все още вилнеят из някои райони на Афганистан, руснаците не успяха да ги унищожат, засега и войските на НАТО (със или без Адам Драйвър в редиците си) не могат да се похвалят с особено големи успехи. Но тази битка вече е зад него.

С Оскар Айзък и Джъстин Тимбърлейк в „Истинският Люин Дейвис“

В края на 2015-а Адам Драйвър, вече отдавна свалил армейската каска, нахлузи страховитата маска на Кайло Рен. А борбата на героя му с бунтовниците, поне дотук също не се развива добре за него. Няма как – в почти всеки холивудски блокбъстър бунтовниците или хората от Съпротивата са добрите момчета и накрая печелят. Все едно дали се съпротивлява срещу нацистка Германия, колониална Британия или Империята, Съпротивата винаги е в бяло (освен ако не са терористи).

Кайло Рен

Кайло Рен (или Бен) е сред най-опасните злодеи в Епизод VII (а в по-широките рамки на сагата е само един малък и недоправен Дарт Вейдър). Но истината за него е, че е макар и съблазнен от Тъмната страна – от Върховния предводител Сноук, Рен произхожда от семейство на активни борци против Империята. И винаги може да се завърне на светло. Както знаем, в тази сага трафикът между Мрака или Светлината е оживен и двупосочен.

Сигурното е, че ще видим отново Адам Драйвър и в Епизод VIII, a още тази година – в три главни роли: трилърът „Midnight Special“ (заедно с Кирстен Дънст), в „Silence“ на Мартин Скорсезе и в новия филм на Джим Джармуш „Патерсън“. Очевидно Силата е с Адам Драйвър.


Всичко по темата „Епизод VII: Силата се пробужда“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Спойлерите атакуват

ДС