Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

От читАлнЯта за читалищата: 2020 нови книги до началото на 2020-а

Дарителска акция за обогатяване на колекциите на малки и големи книжни средища из цяла България

От 2015-а досега Сдружението за градски читални е дарило 19 хил. книги на библиотеки и читалища в цялата страна. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - От читАлнЯта за читалищата: 2020 нови книги до началото на 2020-а

От 2015-а досега Сдружението за градски читални е дарило 19 хил. книги на библиотеки и читалища в цялата страна. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Мнозина читатели най-вероятно вече са направили изчерпателни списъци на всички книги, които ще подредят на лавиците си от традиционния зимен панаир на книгата. Библиотеките в България няма да имат тази възможност – но пък техните лавици може да бъдат подпомогнати от доброволци. За втора поредна година „читАлнЯта“ организира дарителска акция за книги и обявява целта си за новата година – 2020 нови томове, които да бъдат събрани от 19 ноември до края на годината и да бъдат дарени на читалищни, училищни, общински и регионални библиотеки в цялата страна.

2020 бройки е най-ниският праг – в първата си година инициативата събира 6 хил. нови книги. Може да дарите ваша любима книга, но най-много се търси нова детска литература, съвременни произведения на български автори и нови издания от последните 10 години. Всички дарени книги трябва да са в добро състояние. Пунктът за събиране е павилионът на „читАлнЯта“ в градинката пред Народния театър, от 10 до 20 ч. всеки ден. В замяна всеки дарител ще получи безплатна читателска карта за „читАлнЯта“.

В рамките на кампанията няма да се приемат стари издания в лошо състояние, техническа литература, както и стари книги на чужди езици. Даренията може да бъдат направени също от фирми и граждански организации, уточнява Александър Шпатов, председател на Сдружение за градски читални.

През 2018 г. дарените книги са 5916 – три пъти повече от поставената за 2019 г. цел. Те са влезли във фондовете на близо 80 библиотеки в цялата страна, сред които Столична библиотека, регионалните библиотеки в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Перник, Плевен, Русе, Силистра, Сливен, Търговище, Хасково и Шумен, редица общински, читалищни и училищни библиотеки както в големите градове, така и в малките населени места. Дарения са направени още на библиотеката на Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет, както и за първата българска детска библиотека в Лондон.

Организатор на инициативата е Сдружение за градски читални, неправителствена организация, която работи за насърчаване и популяризиране на четенето и интереса към книгите и съвременната литература в градска среда. Техен проект е създаването на „читАлнЯта“ в Градската градина, както и литературните разходки в столицата. През годините организират редица дарителки кампании за българските библиотеки, като от 2015-а досега са дарили 19 хил. бройки.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg