Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

От днес Шенген е просто име на градче

Реакции във Фейсбук след атентатите в Париж на 13 ноември

 - От днес Шенген е просто име на градче

Мюсюлманският свят трябва да реши по кой път ще тръгне
Александрина ПЕНДАЧАНСКА

Трябва да преосмислим много неща… Ще бъда честна. Това е война! Не мисля, че е възможно да стоим повече и да гледаме безучастно как светът ни се обръща с главата надолу! Мюсюлманският свят има голямо предизвикателство за решаване вътре в себе си. Те трябва да решат по кой път ще тръгнат. Ако искат да живеят в мир в един цивилизован свят, трябва да си изградят съпротива и да направят дори невъзможното да не допускат варварите, които опитват да разрушат света ни, да живеят и да останат сред тях, обиждайки религията и културата им. Мюсюлманският свят трябва да реагира сега! Те имат избор и трябва да го направят. Точно в този момент Западът трябва да изиска изборът да се направи сега – ясно, недвусмислено, веднъж завинаги. И след това да се действа.


От днес Шенген е просто име на градче
Явор СИДЕРОВ

Истинската заплаха за гражданските свободи в Европа няма да дойде от терористичните актове като снощния, а от реакцията срещу тях.

Две неща относно ужаса в Париж: набива се на очи символизмът при избора на приятелски мач между Германия и Франция за една от целите на терористичния акт. Това е пресметнат символен удар по обединена (да си спестим сарказма) Европа, без съмнение. И още: от днес Шенген отново е име на градче. Ни повече, ни по-малко.


Варварите влизат с окървавени мечове
Огнян МИНЧЕВ

Наскоро препрочетох „Мемоарите на Адриан“ от Маргьорит Юрсенар. Император Адриан се възмущава от фанатизма на евреите – тесногръдо се кланят само на своя си Бог и отказват да признаят боговете на другите. Липса на широта, на толерантност и цивилизованост. (Евреите обаче изповядват своята „тесногръда“ вяра без да пречат на другите!)

Мултикултурализмът не е от вчера. А днес, почти 2000 години след Адриан, евреите са все още тук, сплотени като общност и живеещи – доколкото виждаме – един съдържателен и успешен национален живот. Адриан и потомците му ги няма.

Всички аналогии са случайни. С изключение на една – толерантността е ценност, само когато зад благородния респект към всички култури стои една истинска и жизнена собствена култура с дълбоки духовни корени.

Опасявам се, че изоставяйки своите собствени духовни корени, Европа днес изповядва мултикултурализма като един изпразнен от съдържание и динамика ритуал. В епоха, когато срещу Запада стои една възраждаща се и мощна агресивна култура – тази на радикалния ислям, идва време за избор – или да се придържаме към поредния проект за строителство на Вавилонска кула, или да преоткрием себе си в опит да изпълним със съдържание собствения си принос към глобалната общност на човечеството.

Докато се бавим да вземем решение, варварите влизат с окървавени мечове в крепостта. Не се притеснявайте – нали доброволно се отказахме от крепостни стени, за да ги посрещнем като приятели…


Варварите са в България
Капка ТОДОРОВА

Варварите няма да победят Европа. Но са победили в България.


Атентатът е срещу Израел
Леа КОЕН

Истината е отвратителна. Атентатът в залата Батаклан е насочен срещу Израел, тъй като залата била обявена от ИДИЛ за „проционистка“ и защото собствениците са евреи. „Проционисткото“ било, че канели рок групи, които не бойкотират Израел, какъвто е случаят с групата от снощи. Атентатите са продължение на януарските.


Пийте диазепам преди да пишете за края на Европа
Христофор КАРАДЖОВ

На всички желаещи да се изкажат по въпроса за Париж препоръчвам първо да пият два диазепама с една студена вода и да броят бавно до 2015. Особено, ако ще пишат нещо възпалено за „пришълците“, края на Европа, бъдещето на света и други прокобни постове. Запалете една свещичка за жертвите, поне мислено.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg