Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Падат правата върху Джордж Оруел

Възприемал се като социалист, но смятал, че най-голямата заплаха за „истинския социализъм“ идва от СССР

На 21 януари се навършват 70 години от смъртта на Джордж Оруел и правата за издаването му са свободни. - Падат правата върху Джордж Оруел

На 21 януари се навършват 70 години от смъртта на Джордж Оруел и правата за издаването му са свободни.

Днес се навършват 70 години от смъртта на един от големите литературни пророци – Джордж Оруел. Това е важен ден за издателите – от 1 януари 2021 г. книжните рафтове ще бъдат залети с творбите на този мрачен англичанин, роден в Индия.

Свикнали сме да го свързваме с „1984“, роман-дистопия, пророчество за бъдещето, потънало в тоталитарен мрак, и с „Животинската ферма“, алегория за обществото и тъмните страни на човешката същност, пряка препратка към Октомврийската революция в Русия. Според изследователите на Оруел, от 137 „пророчества“ в романа „1984“, сто са се сбъднали.

У нас от 1991-а досега са издадени всички негови романи. Интересното е, че първата публикация на „1984“ излиза още преди 10 ноември 1989 г. в превод на Лидия Божилова.

Ерик Артър Блеър, както е истинското име на писателя, е бил преди всичко публицист. Автор е на десетки есета. Изявите му като литературен критик включват интересни рецензии – писал е смело за Толстой, Шекспир, Дикенс, но е рецензирал и „Моята борба“ на Хитлер. Писал е стихотворения и поеми. Цялото му творчество се побира в 20 тома, които за пръв път излизат накуп през 1998 г. в Англия.

Възприемал е себе си като социалист, но е смятал, че най-голямата заплаха за „истинския социализъм“ идва от Съветския съюз. Когато разсекретяват досието му през 2007 г., става ясно, че от 1929 г. до смъртта му през 1950 г. британските спецслужби следят неотлъчно Оруел, защото го подозират в пристрастия към комунистите.

Думите му „Да бъдеш честен и да останеш жив е почти невъзможно“ и днес звучат актуално. Но 70 години по-късно вече е ясно – ако си честен, оставаш безсмъртен.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90