Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

От една рисунка на Теодор Ушев до оригинала

Арестуван шеф на държавна агенция се оказа моделът за скицата на прочутия аниматор

Петър Харалампиев, „строител на съвременна България“, скициран от художника Теодор Ушев. Снимка: БГНЕС - От една рисунка на Теодор Ушев до оригинала

Петър Харалампиев, „строител на съвременна България“, скициран от художника Теодор Ушев. Снимка: БГНЕС

Художникът Теодор Ушев разпозна по телевизията кой е моделът на една негова скица, направена неотдавна на летището във Виена – арестуваният сега председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев.

Преди по-малко от месец аниматорът, номиниран за „Оскар“ за филма „Сляпата Вайша“, публикува във Фейсбук шарж на българин, видимо част от управлението на страната. Ушев цитира и част от разговорите по телефона на анонимния персонаж, водени на висок глас и слушани от всички пасажери на полета към България – в които се споменава името на вицепремиера Валери Симеонов. Сега, виждайки непознатия мъж по телевизията, Теодор Ушев разпозна своя модел.

Припомняме поста на художника във Фейсбук след впечатляващата му „среща“ с представителя на държавното ни управление:

„Летището Виена. Кафене. Силен глас зад мен.

Тел. разговор 1: – Защото му даваш пари! Не му давай, бе! (повтаря се 7 пъти)

Тел. разговор 2: – Глей са, накратко, щото съм извън Европа (?!). В Украйна съм, там некво представяне на ново българско кино (!?). Тая вечер се връщам, да. След два дни съм с Валери Симеонов в Босна, да ги опрайме там. И в понеделник съм в делегацията на президента в… (нечленоразделно). Ела после при мен да видиме, да пиеме кафенце, чайче, квото там пиеш… Еее, може и шотландско… (б. а. – Тук вече се обръщам. Захапал огромен кренвирш. Курпулентни телеса, розова риза, розова вратовръзка, характерно изражение, издадена челюст, чело 2 пръста. Оказва се по – далеч от мен, отколкото чуваемостта предполага.)

Телефонен разг. 3: – Слушай са – ако не ходиш на лекции, спирам ти парите! Тая вечер си легаш, утре на лекции, аз ти плащам да ходиш на лекции. (Повтаря се 3 пъти.)

(Засичам този субект няколко пъти до излитане на самолета за София. Чува се от километри. Вече е събрал и компания. Пие швепс от кутийка. Преди да се качи, я смачква и оставя на рафта за чекиране. Правим му забележка.)

– Няма кошчета – отговаря арогантно – и продължава на руски… (б. а. – Спестявам ви кратката схватка след това.)

Коридор на самолета. Същият субект:

– Аз знам 6 езика, бе! Ама като ходим на официални делегации, им говорим на български! Унижавам ги така!“

Междувременно Теодор Ушев съобщи в социалната мрежа, че временно закрива профила си, тъй като му отнема твърде много време.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах