Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

От Филхармонията до президента: Анулирайте последните конкурси на Рашидов

Синдикатите твърдят, че министърът на културата предварително е избрал за директор диригента Найден Тодоров

Според синдикатите във Филхармонията, провеждането на конкурсите в „12 ч. и една минута“ цели единствено „назначаването на предварително определени от г-н министъра лица“. - От Филхармонията до президента: Анулирайте последните конкурси на Рашидов

Според синдикатите във Филхармонията, провеждането на конкурсите в „12 ч. и една минута“ цели единствено „назначаването на предварително определени от г-н министъра лица“.

Призив до президента Румен Радев да бъдат анулирани последните конкурси за директори на национални институти, проведени в последните дни от управлението на министъра на културата Вежди Рашидов, изпратиха синдикатите от Софийската филхармония. В позиция, адресирана до „Дондуков“ № 2, методите на управление на скулптора се определят като „корупционни“, достигнали върха си с конкурсите за ръководители на Филхармонията и на Музикалния театър „в последния момент“. Според синдикатите, провеждането им в „12 ч. и една минута“ цели единствено „назначаването на предварително определени от г-н министъра лица“.

В позицията се очертават четири нарушения, до които адресантите ѝ са достигнали. Първото от тях е, че „подобен тип корупционни практики и нагласени конкурси водят до влошени икономически и финансови резултати, водещи неизбежно до ниски доходи, съкращения на работни места и лоши условия на труд“, на които в състава са били свидетели до началото на 2015 г. (бел. ред. – до декември 2014-а Филхармонията бе водена от Явор Димитров, след това временно управлява Виктор Стоянов).

Според синдикатите, в провеждането на конкурсите са извършени манипулации на оценките, а единият от кандидатите е представил репертоарен план за 2017-а. Надпреварата за директор на института е била и целенасочено провалена от министерството, „докато не бе включено в списъка с кандидатите „предварително одобреното и поканено лице“ от министър Рашидов – Найден Тодоров“.

Четвъртото нарушение касае Държавния музикален и балетен център. Синдикатите посочват, че конкурсът за директор там е бил проведен в условията на съдебно решение за възстановяване на неправомерно уволнение директор г-н Марио Николов“.

„Имайки предвид тези факти, ние категорично заявяваме, че в Министерството на културата, под ръководството на министър Рашидов, е налице постоянна практика на непрозрачност и отказ да се спазва Закона за достъп до обществена информация“, пише в позицията, след което следва и обръщение към президента Румен Радев с призив „конкурсите да се проведат по начин, изключващ всякакви съмнения за задкулисие и непрозрачност и то когато има ръководство на Министерството, чийто времеви хоризонт позволява гарантиране законността и исканията на колектива на Националния институт „Софийска филхармония“ и другите културни институции“.

Писмото е подписано от председателя на СБМТД към КНСБ при Софийска филхармония Куманов, от председателя на НФ „Култура“ – КТ „Подкрепа“ Кръстева и от председателя на СМСА – НСФ „Култура“ към КНСБ Петров.

Предлагаме ви пълния текст на писмото на синдикатите във Филхармонията до президента Румен Радев:

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах