POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

От какво се страхува Ивайло Христов?

Новият проект на режисьора с финансиране от Филмовия център

За „Страх“ на Ивайло Христов не знаем нищо, освен че бюджетът е над 600 хиляди лева. Снимка: БГНЕС - От какво се страхува Ивайло Христов?

За „Страх“ на Ивайло Христов не знаем нищо, освен че бюджетът е над 600 хиляди лева. Снимка: БГНЕС

„Страх“ на Ивайло Христов е един от двата филмови проекта с бюджет над 600 хиляди лева, които Националният филмов център ще финансира в първата си редовна конкурсна сесия за игрално кино тази година. За втория вече ви съобщихме в четвъртък – „Пумпал“ на сценариста Владислав Тодоров (по едноименния му роман) и режисьора Теодор Ушев.

Дали не се задава значително подобряване на нюха на оценъчните комисии във Филмовия център, които неведнъж са изненадвали със странни решения какво да се финансира и какво не? Сега комисията е избрала проект на Ивайло Христов, носител на „Златен Свети Георги“ (и куп други награди) за „Каръци“, и на Теодор Ушев, номиниран за „Оскар“ със „Сляпата Вайша“.

За Ушев това ще е първи пълнометражен игрален филм – с него режисьорът ще ни представи дистопична епопея из комунистическите паметници, включително и Чинията на Бузлуджа.

Вижте още: ТЕОДОР УШЕВ С ПЪРВИ ПЪЛНОМЕТРАЖЕН ФИЛМ, СНИМА ГО У НАС

За „Страх“ на Ивайло Христов не знаем нищо, освен че бюджетът е над 600 хиляди лева. Но след успеха на „Каръци“ – не само фестивален, но и сред зрителите – имаме основание да се надяваме на нов пример за качествено българско кино.

Иначе, в категорията за пълнометражен игрален филрм с бюджет до 600 000 лв. печели „Петя на моята Петя” със сценаристи Нели Димитрова и Валентина Минкова, режисьор Александър Косев.

Ще бъдат подкрепени и три проекта за късометражeн филм: Boys don’t cry – сц. Катерина Ламбринова, сц. и реж. Филип Андреев; „Нощна смяна” – сц. Йордан Петков, реж. Еди Шварц, “ и „Свещеникът” – сц. Деян Енев, сц. и реж. Борислав Колев.

В категорията за дебют печели „Пепел върху слънцето” със сценаристи Златимир Коларов, Александър Калинов, сц. и реж. Богомил Калинов.

Ще бъдат подкрепени и пет проекта за развитие на сценарий.

Освен това, на Втора извънредна сесия за международни копродукции е определен за финансиране един проект: „Пари” сц. и реж. Сиамак Етемади, с български копродуцент Чучков Брадърс ООД – Борислав Чучков.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90