Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

От Камарата на архитектите искат прекратяване на конкурса за „Св. Неделя“

Настояват Общината да направи нов конкурс - със съвременна, прозрачна и ясно регламентирана процедура

От Камарата смятат, че в сегашния си вид процедурата не отговаря на принципите за организиране на концептуални архитектурни конкурси на Архитектурния съвет на Европа, чиято философия е, че най-добрата идея може да се появи при участието на най-голям брой професионалисти. Снимка: Столична община - От Камарата на архитектите искат прекратяване на конкурса за „Св. Неделя“

От Камарата смятат, че в сегашния си вид процедурата не отговаря на принципите за организиране на концептуални архитектурни конкурси на Архитектурния съвет на Европа, чиято философия е, че най-добрата идея може да се появи при участието на най-голям брой професионалисти. Снимка: Столична община

Да бъде прекратена обществената поръчка за концепция за пл. „Света Неделя“ настояват от Камарата на архитектите в България. От КАБ препоръчват кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков да направят за обекта международен конкурс с широк достъп на български и чуждестранни архитекти.

От Камарата смятат, че в сегашния си вид процедурата не отговаря на принципите за организиране на концептуални архитектурни конкурси на Архитектурния съвет на Европа, чиято философия е, че най-добрата идея може да се появи при участието на най-голям брой професионалисти.

Остра полемика в професионалните среди предизвикаха условията на конкурса за нов облик на емблематичния столичен площад – защото лишават от участие огромната част от архитектите за сметка на ограничен брой икономически силни фирми. Първоначално критериите бяха общ оборот от 1,5 млн. лв. и оборот от 750 хил. лв. по подобни проекти за последните 3 г., както и 15-членен екип. Камарата оспори тези и още няколко условия в конкурса. В крайна сметка финансовите изисквания бяха намалени наполовина, а екипът беше редуциран до 5 души. Изискването екипът да е проектирал подобно градско пространство с площ 25 000 кв. м също беше намалено – на 15 000 кв. м.

Вижте още: ЗАНИЖИХА КРИТЕРИИТЕ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ПЛОЩАД „СВ. НЕДЕЛЯ“

От Камарата обаче твърдят, че и в този вид условията на конкурса все така стесняват кръга на участниците и избора на идеи. Според КАБ условията не са пряко свързани с качеството на проектите, а напротив – убиват конкуренцията на добри идеи, насърчават монополите и дискриминират проектантите.

Затова смятат, че е в интерес на цялото общество обявената поръчка за „Св. Неделя“ да бъде прекратена. А бъдещият вид на площад „Света Неделя“ да бъде решен след избор на концепция – със съвременна, прозрачна и ясно регламентирана процедура.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС