СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

От културата българинът най обича театъра

Защо обаче Статистическият институт не брои билетите за концерти?

Снимка: Емил Георгиев - От културата българинът най обича театъра

Снимка: Емил Георгиев

Театърът е смятан за елитарно изкуство, но у нас интересът към него задминава дори този към киното! Поне това гласят данните на Националния статистически институт, който преди дни представи сухите цифри в българската култура през 2013 г. Данните на НСИ невинаги съвпадат със замерванията в Министерството на културата, но тенденцията и в двете класации на културните предпочитания на българите съвпада.

Театър – 68, 7 млн. лв. приходи

Миналата година родната публика е купувала най-много билети за театър – 2, 178 млн., при това има увеличение спрямо предходната 2012-а – спектакли са гледали 13,3% повече зрители. Средно месечно на представление през 2013-а са ходили 29 000 души – разбира се, главно в големите градове. 3000 българи повече са решавали да похарчат парите си за театър в сравнение с 2012-а.

Приходите в театралните каси миналата година са били 68, 798 млн. лв., от тях 14, 478 млн. лв. (21%) са дошли от турнета в страната и чужбина.

Кино – 39, 2 млн. лв. приходи

По света киното има милиарди приходи, в България обаче посещенията в салоните са рехави, а често зрителите на един филм са под 10 души. Приходите от билети през 2013-а са били 39, 2 млн. лв. Увеличението им в сравнение с 2012-а е едва 4, 9 млн. лв. За съжаление, Статистическият институт пропуска да съобщи колко българи са си купили билет за кино през миналата година. Данните им сочат, че кинозалите у нас са 40, броят на екраните – 157, а средната посещаемост за годината на екран е 30 317 лица.

Интересна е констатацията,  че през 2013 г. са прожектирани 4 166 филма, от които най-забележителната цифра, направо нереална, е на българските заглавия. Според НСИ през миналата година у нас са били гледани 293 български филма! Откъде се е взела тази цифра, при положение, че у нас почти не се снима, не е ясно. Ето още какви филми още са били прожектирани у нас – 2 627 американски, 862 – европейски и 384 – от други континенти.

Музеи и галерии – 42, 801 млн. лв. приходи

Дори музеите и галериите у нас имат повече приходи от киното. През 2013 г. за антики и картини са били купени билети за 42, 801 млн. лв. Посетителите на музеите са били 4, 644 млн. души – с 13, 1% повече от 2012-а. А изобразителното изкуство е било разгледжано от 508 000 ценители, или с 21 000 повече от 2012 г. Една пета от посещенията са били в дните с безплатен вход.

Чудно е защо всяка година от тази класация липсва статистика колко българи са си купили билети за концерти? Въпросът е не само за спектаклите на оперите и симфоничните оркестри, изнесени от държавни и частни формации. Защо няма официални данни за стотиците хиляди българи, посетили най-касовите концерти у нас – на чуждите мегазвезди? Преди години организаторите гордо съобщаваха какво количество народ са събрали в зала 1 на НДК, по стадиони, в „Арена Армеец“. Сега това стана неудобен въпрос, започнаха да смаляват бройката на зрителите… – 50 000 ли бяха, 40 000 ли, не – най-добре пишете 30 000, препоръчваха промоутърите в медиите. Пропуските за големите световни звезди са скъпи – имало е случаи да се продават билети за по 600 лв.! Явни са опитите да крият доходи. Неотдавна НАП уж плашеше, че ще прати инспектори да броят колко души влизат в стадионите, но резултат от това не видяхме.

Така че рекордите в културата тепърва предстои да бъдат обявени! Ако държавата си свърши работата да ги открие…

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg